ЄС підготував план надання Україні довгострокових безпекових зобовʼязань. Bloomberg дізнався деталі проєкту

Європейський союз презентував державам-членам план, який ляже в основу надання Україні довгострокових зобовʼязань у галузі безпеки, включаючи механізм довгострокової військової підтримки, навчання українських військ та розвиток оборонної промисловості, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Проєкт документу, з яким ознайомився Bloomberg, обговорюватиметься послами ЄС цього тижня та лідерами блоку наступного місяця. Проєкт ляже в основу консультацій із Києвом та країнами «Великої сімки».
  • Деякі з ключових союзників Києва прагнуть укласти двосторонні угоди цьогоріч.
  • План ЄС включає «предбачуваний, ефективний, стійкий та довгостроковий механізм постачання військової техніки в Україну», навчання українських Збройних сил.
  • Також у ньому йдеться про розширення співпраці з українською оборонною промисловістю для збільшення потужностей та узгодження стандартів. зміцнення здатності України протистояти кібер- та гібридним загрозам, а також дезінформації.
  • Передбачена також підтримка зусиль України щодо розмінування, допомога Україні у програмі реформ, повʼязаної з процесом вступу до ЄС, а також підвищення її здатності контролювати запаси вогнепальної зброї, легких озброєнь та боєприпасів та протидіяти будь-якому незаконному обігу.
  • У плані також наголошується на необхідності підтримки енергетичного переходу країни, а також передбачений обмін розвідданими та супутниковими знімками
  • У документі йдеться, що підтримка постачання зброї, як і раніше, надаватиметься через так званий Європейський фонд миру, механізм, який відшкодовує державам-членам те, що вони постачають Україні.
  • Очікується, що лідери ЄС обговорять на саміті у грудні рекомендацію Європейської комісії офіційно розпочати переговори щодо членства з Україною.

Контекст

Члени «Великої сімки» домовилися на саміті НАТО на початку цього року погодити набір двосторонніх гарантій безпеки з Україною, спрямованих на стримування майбутньої російської агресії. Зі свого боку, Україна зобовʼязалася продовжити низку реформ, у тому числі у правоохоронній та судовій системі, а також у секторах безпеки та оборони. 

8 листопада Європейська комісія рекомендувала Європейській Раді розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до ЄС, сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Брюсселі.

13 листопада високий представник ЄС Жозеп Боррель повідомив,що місія Європейського Союзу відвідає Україну на початку грудня для обговорення пропозицій можливих гарантій блоку у сфері безпеки.

Боррель додав, що ці пропозиції передбачатимуть ініціативу створити в Європейському фонді миру призначений для України розділ, і цю ініціативу буде представлено Раді ЄС в грудні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *