ЄЦБ планує змусити UniCredit скоротити бізнес у Росії

Європейський центральний банк (ЄЦБ) вимагатиме від італійського банку UniCredit скоротити бізнес у РФ. Про це пише Reuters з посиланням на два джерела, знайомих із дискусіями щодо цього питання.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ЄЦБ тисне на другий за величиною європейський банк, щоб той припинив фінансові звʼязки Європи з Москвою, зазначає агентство. Очікується, що вимоги до UniCredit будуть аналогічними тим, що регулятор висунув австрійському Raiffeisen Bank.
  • За даними Reuters, після кількох місяців обговорень ЄЦБ збирається направити UniCredit припис, який зобовʼяже банк скоротити бізнес у Росії. Це може стати одним із останніх кроків перед тим, як регулятор зможе застосувати до банку санкції.

Контекст

У березні 2022 року UniCredit заявив, що розглядає можливість припинення діяльності в РФ через вторгнення РФ до України. Тоді можливі втрати від цього банк оцінював у €7,4 млрд.

У травні 2022-го італійська група розпочала переговори про продаж свого російського підрозділу. За даними джерел FT, компанія відхилила пропозицію групи «Інтеррос» мільярдера Володимира Потаніна, яка намагалася купити «Юнікредит банк» через невигідні умови угоди.

У лютому гендиректор UniCredit Андреа Орчель заявив, що стратегія банку щодо Росії залишається незмінною, і що італійський кредитор продовжує скорочувати бізнес.

Російський підрозділ банку повідомив про прибуток до оподаткування в розмірі €890 млн у 2023 році, що становить близько 7,7% від загального обсягу групи. У довоєнному 2021-му прибуток до оподаткування становив €210 млн.

Попри те, що кредити російського підрозділу скоротилися вдвічі порівняно з попереднім роком, а кількість співробітників – на 8%, до приблизно 3150 осіб, доходи зросли на 17%.

Раніше цього тижня повідомлялося, що ЄЦБ направить до австрійського Raiffeisen Bank, який все ще шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат, вимогу про прискорення процесу згортання бізнесу в Росії. RBI заявив, що останній проєкт пропозицій ЄЦБ включав вимоги скоротити як кредити російським клієнтам на 65% порівняно з третім кварталом 2023 року, так і міжнародні платежі, що виходять з РФ, до 2026-го.

Іноземні компанії у 2022 році втратили через вихід з російського ринку понад $107 млрд у вигляді списання активів та втраченого прибутку, свідчать дані Reuters на основі аналізу звітів компаній. Обсяг збитків зріс на третину з моменту останнього підрахунку в серпні минулого року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *