У Варшаві завершилися консультації між українським та польським урядами. Рішень немає

У четвер, 28 березня, у Варшаві відбулися українсько-польські урядові консультації. Делегацію від України очолив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє пресслужба Кабміну. Сторони обговорили ситуацію на кордоні й торгівлю. За словами очільника українського уряду, в України та Польщі є прогрес щодо зняття блокади на кордоні.

Денис Шмигаль і Дональд Туск /Пресслужба Кабінету міністрів

Денис Шмигаль і Дональд Туск Фото Пресслужба Кабінету міністрів

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Шмигаля, уряди обох держав обговорили низку питань, які становлять взаємний інтерес у співпраці. Зокрема, увагу було приділено ситуації на кордоні й торгівлі в агросекторі, а також було визначено напрямок вирішення цих питань.
  • «Очікуємо від Польщі конкретні відповіді на запропоновані нами кроки. Уже більша частина з них виконана», – зазначив прем’єр.
  • Шмигаль заявив, що в України та Польщі є прогрес щодо зняття блокади на кордоні. «Ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади, але головне – щодо вирішення всіх критичних питань, які призводять до таких блокад», – сказав очільник уряду на брифінгу, пише «Інтерфакс-Україна».

Кордон та торгівля. У Варшаві завершилися консультації між українським та польським урядами, Шмигаль побачив прогрес /Фото 1

Фото: пресслужба Кабінету Міністрів України

Кордон та торгівля. У Варшаві завершилися консультації між українським та польським урядами, Шмигаль побачив прогрес /Фото 2

Фото: пресслужба Кабінету Міністрів України

  • За підсумками міжурядових консультацій була ухвалена спільна заява. У ній уряди визнали, що торгівля має бути збалансованою та взаємовигідною для сільськогосподарських виробників у Польщі та Україні.
  • Країни підтвердили, що заходи з лібералізації торгівлі повинні бути сформовані таким чином, щоб мати позитивний вплив на економіку Польщі та інших держав-членів ЄС, а також України, при цьому не дестабілізуючи їхні ринки. Спільно розроблені механізми повинні контролювати стабільність торгівлі, враховуючи зміну безпекової ситуації в Україні.
  • Польща та Україна домовилися вжити подальші кроки в пошуку взаємовигідних рішень, таких як верифікація та система контролю, для торгівлі агропродовольчими товарами. Міністри сільського господарства та торгівлі обох сторін продовжуватимуть співпрацю з цих питань.
  • Міністр аграрної політики Микола Сольський повідомив, що під час зустрічі у тристоронньому форматі «Україна – Польща – ЄС» та представниками профільних асоціацій обговорювалось питання розблокування кордону та пошуку спільних позицій для вирішення кризи. Перемовини тривали понад шість годин.
  • «Попередньо вже обговорили варіанти вирішення, які незабаром будуть озвучені. Водночас питання складне для всіх сторін і потребує додаткового часу», – сказав Сольський.

Контекст

Прикордонна криза між Польщею та Україною триває понад рік: протести то вщухають, то набирають нових обертів, кордон блокували як польські перевізники, так і фермери.

Наразі кордон блокують польські фермери, їхні актуальні вимоги більше стосуються невдоволення аграрною та зеленою політикою ЄС. Деталі загострення ситуації читайте у хронології польсько-української кризи від Forbes Ukraine.

Раніше віцепремʼєр – міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, Україна поки що не має діалогу з Польщею стосовно розблокування кордону. За її словами, з боку польського уряду не видно готовності до поступок.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *