У МВФ закликали до фінмоніторингу політиків без відтермінувань. У Раді запевнили, що «непорозуміння виправлене»

Поправки до законопроєкту про посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs) щодо відтермінування набуття чинності суперечать домовленостям України й Міжнародного валютного фонду (МВФ) і міжнародним стандартам, повідомив «Інтерфакс-Україна» постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян. У Комітеті Ради з питань податкової політики повідомили, що вже відкликали вказану правку.

Ключові факти

  • За його словами, ефективний режим боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму (AML/CFT) є важливим для зусиль у подоланні корупції. 
  • «Узгодження дефініції національного публічного діяча (PEP) в Україні з міжнародними стандартами AML/CFT було й залишається ключовою реформою в попередніх і чинних програмах, які підтримує МВФ, і так само важливе на шляху до членства в ЄС», – йдеться у відповіді Степаняна.
  • За його словами, важливо не допустити створення реєстру національних публічних діячів на основі персоналій з огляду на те, що такий підхід не підтримує ні організація, яка запроваджує стандарти AML/CFT, Міжнародна група з протидії відмиванню грошей (FAFT), ні державні інститути України.
  • «Оскільки терміну виконання цього структурного маяка на кінець вересня не дотримано, фахівці МВФ дуже розраховують, що реформа буде ухвалена й реалізована на практиці без зволікань», – зазначив постійний представник фонду.
  • Водночас Комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики в понеділок, 16 жовтня, переглянув своє рішення від 13 жовтня та відкликав правку про відтермінування фінмоніторингу до вступу України в ЄС, повідомив очільник комітету Данило Гетманцев.
  • «Законопроєкт про РЕРs підтриманий в редакції, погодженій з партнерами. Непорозуміння виправлене», – написав він.

Контекст

У червні Національний банк унормував окремі питання щодо застосування ризик-орієнтованого підходу банків до клієнтів – політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs), які раніше містилися в рекомендаційних листах.

PEPs – особи, які займають важливі державні посади. Це президенти держав, прем’єр-міністри, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво Національного банку тощо. 

У світі є країни з недостатньо розвиненими демократичними основами, високим рівнем корупції та підкупу чиновників. Саме тому були впроваджені особливі підходи до фінмоніторингу операцій клієнтів, які обіймають/обіймали певні державні посади. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *