У Мінекономіки прогнозують зростання ВВП на 4,6% у 2024 році

У 2024 році Міністерство економіки прогнозує зростання ВВП на 4,6%, а інвестицій на 29,6%, що сформує найбільший позитивний внесок серед компонентів у зростання ВВП, на другому місці буде приватне споживання, повідомила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко. За її словами, зростання вартісних обсягів експорту товарів та послуг у 2024-му очікується на 9%, імпорту товарів та послуг – на 5,9%.

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • За прогнозом Мінекономіки, також передбачається подальше поступове відновлення виробництва, що задовольняє, в першу чергу, потреби інвестиційного попиту. 
  • Свириденко наголосила, що прогнозування здійснюється в реальному часі в умовах високого ступеня невизначеності. 
  • Стосовно 2023 року, Мінекономіки оцінює зростання ВВП на рівні 5%. Динаміка та зміни у структурі ВВП показують як економіка переналаштовується і адаптується до умов війни. 
  • За словами Свириденко, порівняно з довоєнним 2021 роком зросла роль держави: провідну роль відіграє сектор загальнодержавного управління – оборона і безпека, соціальний захист, допомога бізнесу. «За оцінками Мінекономіки за 9 місяців 2023 року питома вага доданої вартості державного управління у ВВП збільшилася на 15 в. п. і становила 21,2% проти 6,2% у 2021 році», – сказала Свириденко.
  • Крім того, пріоритетом економіки є фінансування інвестицій у ОПК, у відновлення зруйнованої інфраструктури. Так, у порівнянні з 2021 роком, питома вага валового нагромадження основного капіталу у ВВП зросла майже на 4 в. п. до 17,1%. 
  • Також Мінекономіки фіксує зміну пріоритетів споживання, зокрема, падіння споживання домашніх господарств. Питома вага кінцевих споживчих витрат домогосподарств у ВВП зменшилась майже на 2 в. п. до 66,3%. За даними відомства, це також є наслідком виїзду українців за кордон, що крім іншого позначилось і на зсуві розподілу імпорту товарів та послуг в бік збільшення останніх в загальному обсязі імпорту.
  • Збройна агресія РФ спричинила великі втрати у секторах, які у довоєнний період займали лідируючі позиції. Зокрема, металургійна галузь через значні руйнування підприємств, тимчасову їх окупацію, заблоковану логістику наразі перебуває в аутсайдерах. За 9 місяців року частка металургійного виробництва у структурі реалізації промислової продукції скоротилась на 7,9 в. п. порівняно з 2021 роком і становить 9,9%.

Контекст

Після блекаутів та проблем з дефіцитом електроенергії на початку 2023 року через російські обстріли НБУ давав консервативні прогнози: у січні Нацбанк закладав символічні 0,3% зростання ВВП у 2023 році. У квітні прогноз значно покращився – до 2%. Липневі оцінки Нацбанку були вищі – плюс 2,9% зростання ВВП. Регулятор очікував прискорення економічного зростання. 

НБУ наприкінці жовтня покращив прогноз зростання ВВП України цьогоріч із 2,9% до 4,9%, а наступного року — з 3,5% до 3,6%, погіршивши його на 2025 рік із 6,8% до 6%. Минулого року зростання економіки України може перевищити 5%, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

Водночас у ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *