У Бельгії, Австрії, Нідерландах та Італії закликають компанії ЄС до бойкоту польських перевізників

Бізнес-асоціації Бельгії, Австрії, Нідерландів та Італії виступили з відкритим листом, у якому закликали компанії ЄС не подовжувати та не укладати нові транспортні контракти з польськими перевізниками, поки вони не розблокують українсько-польський кордон. Про це пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на відповідний лист бізнес-партнерів України. 

Ключові факти

  • Відкритий лист про бойкот польських транспортних компаній датований 6 грудня і підписаний Бізнес-клубом Бельгія-Україна, Українсько-австрійською асоціацією, Нідерландсько-українською торговою палатою та Українською торгово-промисловою палатою Італії.
  • Підписанти вказують на позицію європейського комісара з транспорту Адіни Велян, яка, назвавши блокаду кордону «абсолютно неприйнятною», констатувала, що такі дії польських перевізників загрожують Польщі штрафами, але «для українського народу це станеться занадто пізно».
  • Перерахувавши вимоги польських перевізників, автори листа вважають, що бойкот компаніями Західної Європи польських транспортних компаній може «швидко припинити» блокаду кордону.
  • «Західноєвропейський ринок для цих транспортних компаній набагато важливіший за український транспортний ринок. У нас немає проблем із діями профспілок, і польські транспортні профспілки можуть проводити їх усередині Польщі, не зачіпаючи країну, яка також веде за нас важку битву», – наголошують підписанти листа.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП «Угринів – Долгобичув» почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т. 

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *