У Байдена розглядають можливість використання грантів Держдепу для військової допомоги Україні – Politico

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість надання додаткової військової допомоги Україні за грантовою програмою Державного департаменту, пише Politico з посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Один із варіантів, що розглядають в Білому домі, є використання програми Держдепу, яка надає гранти або позики країнам-партнерам на придбання зброї, повідомили виданню два співрозмовники.
  • Байден натякнув на цю стратегію 4 жовтня, зазначивши, що «є інший спосіб, за допомогою якого ми зможемо знайти для цього фінансування». 
  • За даними Держдепу, на 21 вересня у США залишалося приблизно $650 млн із $4,6 млрд іноземного військового фінансування, які Конгрес виділив у рамках двох додаткових пакетів для України та «країн, які торкнулися ситуації в Україні».
  • Навіть якщо адміністрація Байдена використовує фінансові повноваження для допомоги Україні, Конгресу все одно необхідно приймати рішення, аби дозволити таке фінансування.
  • Білий дім може попросити Конгрес перенаправити фінансування з інших статей бюджету Пентагону на підтримку України. Однак це рішення також вимагатиме схвалення законодавців, повідомив співрозмовник видання в Міноборони США.

Контекст

30 вересня Конгрес США прийняв рішення щодо тимчасового фінансування уряду країни, але без фінансової допомоги Україні. Це суттєвий привід для занепокоєння українського уряду.

Відмова американських законодавців від пакету підтримки України на $6 млрд турбує і європейських партнерів України.

Для українського уряду це має не лише понятійний, а й цілком практичний ефект. До кінця 2023 року Мінфін сподівався отримати від Сполучених Штатів $3,3 млрд прямої бюджетної підтримки, заявляв в середині вересня міністр фінансів Сергій Марченко. Очікування на наступний рік – $12–14 млрд.

Уряд, попри це, все ще очікує, що фінансування відбудеться за планом, зазначає співрозмовник Forbes серед членів Кабміну, який попросив не згадувати у цій статті свого прізвища та назви міністерства через суттєву політичну сенситивність теми. План Б Мінфіну на екстрений випадок – використати вже зараз частину міжнародної допомоги, яку планувалося направити на фінансування видатків перших місяців 2024-го.

Про що йдеться та наскільки критичним для України є своєчасне фінансування США, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *