Обшуки у виробника тепловізорів Archer. Компанія заявила про вилучення креслень, НАБУ заперечує

НАБУ провело обшуки в офісах та за місцем проживання співробітників українського виробника тепловізійних прицілів Archer, повідомив напередодні керівник Archer Олександр Яременко. За його словами, правоохоронці «копіювали конструкторські креслення і документацію». Слідчі підтвердили факт обшуків, проте заперечують вилучення обладнання і креслень. 

Ключові факти

  • Яременко повідомив, що наразі робота компанії призупинилася і вона не може допомогти з ремонтом, обслуговуванням або з «прошивкою» приладів Archer.
  • Компанія добровільно передала слідчим телефони, техніку, паролі та документи, що стосуються виконання державних контрактів, повідомив керівник Archer.
  • Він заявив, що ухвала суду, з якою прийшли слідчі, містить 90% брехні, а суд виносив рішення, не перевіривши інформацію.
  • Також Яременко наголосив, що правоохоронці «копіювали конструкторські креслення і документацію, програмні продукти, які є інтелектуальною власністю компанії і держави».
  • «Дуже сподіваюсь, що ця документація не потрапить за кордон до наших конкурентів», – зазначив він.
  • За словами Яременка, детектив НАБУ під час проведення слідчих дій заявила, що Archer ввозила в Україну матриці FLIR без ліцензії. А 10 років тому, коли компанія співпрацювала з компанією FLIR, неможливо було не те що завезти ці матриці, але й просто купити їх без отримання ліцензії Держдепартаменту США, пояснив він.
  • Також представниця НАБУ заявила, що компанія не може нічого виготовляти та є «прокладкою» Міноборони, наголосив Яременко.

  • В НАБУ підтвердили факт обшуків у Archer. «Детективи провели обшуки в приватних компаніях, дотичних до постачання продукції оборонної промисловості, у межах кримінального провадження щодо можливої розтрати державних коштів в особливо великих розмірах при закупівлі державою продукції оборонного призначення», – йдеться в повідомленні НАБУ. 
  • Слідство заявляє, що одна з цих компаній уклала низку контрактів на постачання силам оборони тепловізійних приладів. Загальна сума контрактів – майже 1,5 млрд грн, з яких компанія отримала передоплату (від 80% до 100%). 
  • Попри це, за даними НАБУ, відбулось порушення строків постачання на понад девʼять місяців, що призвело до несвоєчасного отримання ЗСУ техніки, необхідної у боротьбі з агресією РФ. 
  • Слідчі заявляють, що на початок серпня компанія так і не поставила продукцію на суму майже 200 млн грн. Це обумовило подання Міністерством оборони позову про стягнення дебіторської заборгованості та штрафних санкцій.
  • У НАБУ також наголосили, що під час обшуку основного офісного приміщення детективи не вилучали комп’ютерну техніку, а всі необхідні відомості скопійовано на місці за участю спеціаліста.
  • «Окреме копіювання конструкторських креслень і документації, програмних продуктів, які є інтелектуальною власністю товариства, не здійснювалось», – йдеться в повідомленні НАБУ.

Archer

Archer (Thermal Vision Technologies) – українська компанія-виробник електроніки і тепловізорів. Компанія займається збіркою продукції з імпортних запчастин. Керівник компанії Олександр Яременко повідомив, що Archer з 2014 року виконала загалом 71 контракт для оборонного сектору, зокрема вісім з яких – з Міністерством оборони України, і продовжує виконувати нові контракти 2023 року з силовими структурами України (Національна гвардія України, Національна поліція України, Служба безпеки України та ін.).

В Єдиному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців власниками ТОВ «Термал віжн технолоджис» значаться Олександр Яременко (51%) та Петро Лєсков (49%). 

Дохід компанії за підсумками 2022 року становив 113 млн грн в порівнянні з 495,7 млн у 2021 році. Збитки компанії минулого року досягли 27,8 млн грн проти прибутку в 9,8 млн за попередній рік.

Читати більше Згорнути

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *