Висновки ДАСУ. Міноборони пропонує повернути компаніям ВПК прибутки в склад ціни

Міністерство оборони підготувало проєкт постанови Кабміну, яким підтверджує право українських виробників на прибуток у ціні на продукцію військового призначення за весь період дії воєнного стану. Про це повідомила пресслужба Міноборони.

Ключові факти

  • «Зараз ми вирішуємо проблему правової невизначеності, яка виникла майже пів року тому після завершення ревізії Держаудитслужби», – зазначається у повідомленні.
  • Документ розробили спільно з представниками сектору ВПК, серед яких – ключові асоціації, що об’єднують виробників військової продукції та тилових постачальників, йдеться у повідомленні. Його погодили на зустрічі, яку вперше провели за ініціативи міністра оборони Рустема Умєрова.
  • В міноборони обіцяють передати проєкт постанови на розгляд уряду вже найближчими днями.
  • «Українські компанії, що озброюють та одягають армію і при цьому сплачують податки, надають робочі місця, мають право на прибуток. Прибуток для підприємств ВПК – це те, що дозволяє їм інвестувати у винаходи та експериментальні розробки. Це інвестиція у підсилення ЗСУ, а відтак – у наближення перемоги», – зазначається у повідомленні.

Контекст

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї й техніки буде знищено як галузь, а підприємства зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

21 вересня Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Держаудитслужби, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

24 жовтня Держаудитслужба та представники громадських об’єднань, які представляють інтереси роботодавців, підписали меморандум про взаємодію у вирішенні проблеми так званих висновків ДАСУ, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

27 Держаудитслужба заявила, що підтримує повернення прибутку у склад ціни, відповідні пропозиції надіслано до Міноборони. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *