Чому польські перевізники погрожують перекрити кордон. У МІУ назвали вимоги

Уряд отримав через посольство перелік вимог від польських перевізників перед анонсованою двомісячною блокадою кордону, повідомив у бліцінтерв’ю Forbes Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури (МІУ). Більшість із них – «дивні та в принципі невиконувані». 

Ключові факти

  • Офіційної інформації про перекриття кордонів з боку польського уряду не надходило, повідомив Деркач. Тож які саме пункти пропуску та на який період погрожують заблокувати з 3 листопада польські перевізники – наразі невідомо. Також він зазначив, згідно вимог, отриманих МІУ, йдеться про блокування руху саме для вантажного транспорту.   
  • «Ми звернулись до Міністерства інфраструктури Польщі, щоб вони зʼясували цю ситуацію. Поки що чіткої відповіді від них не отримали», – зазначив Деркач. 
  • Також він перелічив вимоги польських перевізників до України. Зокрема, серед них вимога повернути дозвільну систему для українських перевізників на перетин кордону із Польщею, яку скасували із початком «транспортного безвізу» в червні 2022 року; посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ та заборонити українським перевізникам реєструвати компанії в Польщі. Крім того, вони хочуть мати окремі черги на всіх кордонах для порожніх фур, у Є-черзі для авто на номерах ЄС та отримати доступ до української системи «Шлях». 
  • «Вимоги польських перевізників – нереалістичні, із них складається враження про відсутність бажання розвʼязати проблему», – зазначив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. На його думку, анонсована блокада – це спроба польських перевізників перекрити кордон для українських перевізників-конкурентів та створити собі преференції. 

Контекст

На початку тижня польські вантажні перевізники анонсували, що планують заблокувати кордон з Україною до кінця року, передає Міжнародна транспортна асоціація України. 

Перші збори учасників вже узгоджені з місцевою владою поблизу пункту пропуску Корчова на 10 ранку 3 листопада.

Зараз в середньому кордон із Польщею перетинають 40-50 000 вантажівок на місяць, що у річному вимірі у понад вдвічі більше, ніж до війни. Польські перевізники, які домінують на європейському ринку вантажних перевезень, бачать в цьому загрозу, пояснив Деркач.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *