Вийшла на довоєнні показники. Україна у квітні експортувала понад 13 млн т товарів на $3,3 млрд

У квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції – понад 13 млн т, перевершивши показники лютого 2022 року, повідомило Мінекономіки. У грошовому вимірі експорт минулого місяця сягнув $3,3 млрд, для порівняння у квітні 2023-го він становив $3,06 млрд.

Ключові факти

  • Показник експорту минулого місяця на 1,3 млн т більший, ніж в березні. Також це більше, ніж Україна експортувала в лютому 2022 року, повідомила перший віцепрем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко. 
  • За її словами, на зростання показників експорту вплинуло, зокрема, відкриття альтернативного морського коридору влітку минулого року, який дозволяє Україні експортувати, зокрема, зерно та метал. 
  • Також перспективі реалізації експортного потенціалу України сприяє програма страхування суден UNITY, створена спільно з британським урядом та пулом страхових компаній. 
  • Позитивно вплинуло на експорт розширення пропускної здатності Ліній Солідарності, передусім з Молдовою і Румунією, а також покращення умов транспортування вантажів залізницею до дунайських портів.

Контекст

За даними Мінекономіки, у 2023 року Україна наростила фізичні обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

У січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т вивезено морським транспортом.

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси становив 8 млн т, з яких 5,2 млн т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення.

Близько третини експортних позицій через морський шлях наразі займають продукти української металургії, розповів Forbes топменеджер однієї з великих українських металургійних компаній. «Україна експортує 2,5–3 млн т руди та металу на місяць», – зазначив він.

У березні 2024 року Україна експортувала товарів на суму $3,2 млрд, загальний обсяг експортованої продукції вітчизняного виробництва склав 11,8 млн т.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *