Від Tesla до H&M. Як криза у Червоному морі вплине на прибутки компаній

Криза у Червоному морі впливає на поставки всього, від автомобілів до енергоносіїв, це питання часу, коли зростаючі витрати і напруга в ланцюжках поставок позначаться у звітах про прибутки компаній, пише Bloomberg. Зокрема, британські ритейлери Tesco, Marks & Spencer Group та Next вже відзначили ризик підвищення цін для споживачів.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Щонайменше 2300 кораблів використовують тривалі обхідні маршрути, щоб уникнути атак хуситів у Червоному морі – водному шляху, яким зазвичай проходить понад 12% світової морської торгівлі. 
  • Для багатьох компаній, особливо в Європі, це збільшує час транзиту, збільшує рахунки за фрахт та підвищує витрати на страхування. І це змушує аналітиків переглянути оцінки прибутків компаній на наступний рік.
  • За останні три місяці консенсус-прогноз доходів автовиробників знизився на 5%, свідчать дані Bloomberg. На даний момент Tesla і Volvo Car – єдині автовиробники, які оголосили про зупинку виробництва, але такі заходи «можуть бути новим ризиком для виробництва легкових автомобілів цього року», вважає Morgan Stanley. 
  • За оцінками Bloomberg Intelligence, поточні витрати на контейнерні перевезення, якщо вони збережуться, можуть посилити загальну інфляцію у Великій Британії та зоні євро з кінця 2024 року та початку 2025 року. Однак ці події сприяють зростанню глобальних судноплавних компаній, таких як AP Moller-Maersk A/S та Hapag-Lloyd AG у Європі, американської ZIM Integrated Shipping та японської Mitsui OSK Lines. «Абсолютним переможцем виступає сектор авіаперевезень», – заявив аналітик Sanford C. Bernstein Девід Вернон, виділивши такі компанії, як FedEx Corp., United Parcel Service та DHL Group.
  • За словами аналітика RBC Capital Markets Річарда Чемберлена, бренди одягу Primark та Hennes & Mauritz сильно залежать від обсягів морських перевезень, у той час як власник Zara Inditex SA отримує постачання в основному з прилеглих країн. Британський Next, що виробляє більшу частину одягу та товарів для дому в Азії, серед перших ритейлерів попередив про ризики для свого прибутку.
  • Високі ризики існують для французького меблевого ритейлера Maisons du Monde, який отримує 75% продукції з Азії, 90% якої доставляється морем, написали аналітики Bryan Garnier & Co. Тривалі перебої постачання можуть позначитися і на виробниках спортивних товарів, включаючи Nike, Adidas та Capri Holdings.
  • Вплив на ціни на нафту цього року був відносно слабким, але ситуація може змінитися, якщо конфлікт призведе до дефіциту поставок. У будь-якому разі учасники ринку готуються до суттєвих перебоїв постачання. За даними Vortexa, кількість танкерів з нафтою і газом, що проходять через Баб-ель-Мандебську протоку, скоротилася, у тому числі кількість суден з нафтою та важкими продуктами нафтопереробки, включаючи мазут, впала на 25% у період з 1 по 19 січня порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Контекст

Обстріл суден, які йдуть через міжнародні води Червоного моря, почастішали в грудні на тлі воєнних дій у Секторі Гази. Ударів по цивільних суднах, які нібито повʼязані з Ізраїлем або туди прямують, завдають єменські хусити, які підтримують ХАМАС. 

Через водний шлях, який зʼєднує Червоне та Середземне моря, проходить від 10% до 15% світової торгівлі й 30% контейнерних перевезень. Це основний торговий маршрут між країнами Азії та Європи. 

Атаки єменських хуситів уже призвели до зростання цін на нафту та природний газ. Низка судноплавних компаній, включаючи A.P. Moeller-Maersk AS і Hapag-Lloyd, оголосили про припинення проходу своїх суден через Червоне море.

Кількість контейнеровозів у гирлі Червоного моря, що прямують до Суецького каналу або з нього, в перший тиждень січня скоротилася на 90% порівняно з початком 2023 року.

Очікується, що перебої в доставці через кризу в Червоному морі призведуть до зростання цін та псування продуктів харчування. Ситуація може зупинити уповільнення глобальної інфляції та вплинути на постачання продовольства.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *