Морський експорт російської нафти впав до мінімуму за два місяці – Bloomberg

Морський експорт російської нафти впав до мінімуму майже за два місяці через несприятливу погоду та удари українських безпілотників, які зупинили нафтовий потік із ключового експортного термінала в Балтійському морі, пише Bloomberg.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Близько 3,36 млн барелів сирої нафти на добу було відвантажено з російських портів за чотири тижні до 21 січня. Це на 50 000 б/д менше від показника за період до 14 січня, зазначає видання з посиланням на дані відстеження танкерів.
  • Середньотижневий показник знизився на 340 000 б/д – до мінімуму за сім тижнів у 3,02 млн барелів.
  • Експорт російської нафти скоротився в деяких портах через негоду й удар українських безпілотників по заводу з переробки конденсату в Усть-Лузі Ленінградської області. Через пожежу у неділю, 21 січня, там перенесли завантаження на наступний тиждень.

Контекст

Нафтовий термінал «Усть-Луга Ойл» у Ленінградській області РФ зупинив свою роботу після нічної атаки дронів 21 січня. Термінал переробляє газовий конденсат на нафту, авіаційне паливо і газойль, а також відвантажує нафтопродукти на іноземні ринки. У 2022 році завод переробив майже 7 млн т газового конденсату, який є побічним продуктом видобутку природного газу та нафти.

Доходи Росії від експорту нафти у грудні впали до шестимісячного мінімуму. Минулого місяця тиск на російську нафту посилило розслідування США щодо дотримання санкцій трейдерами та власниками суден. 

Доходи від видобутку та експорту нафти – головне джерело коштів для бюджету російського уряду, який обтяжений величезними витратами на війну в Україні та необхідністю підтримувати соціальні витрати перед президентськими виборами в березні.

З 15 січня російський мінфін відновив продажі іноземної валюти та золота через низькі нафтогазові доходи. Операції відбуватимуться щодня до 6 лютого. До цього мінфін заявив, що дефіцит федерального бюджету РФ за підсумками минулого року, за попередніми оцінками, становив 3,24 трлн.

Російський уряд використав майже половину резервів так званого Фонду національного добробуту, щоб захистити економіку від наслідків війни в Україні. Це зробило економіку країни-агресорки вразливішою до майбутніх потрясінь.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *