Велика Британія дозволила Україні бити по території РФ зі своєї зброї

Велика Британія гарантує Україні 3 млрд фунтів стерлінгів (понад $3,7 млрд) щорічної військової допомоги та не заперечує проти використання британської зброї на території Росії. Про це 2 травня сказав міністр закордонних справ Девід Кемерон в інтервʼю Reuters під час візиту до Києва.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Лондон буде виділяти Україні допомогу щороку «стільки, скільки буде потрібно», заявив голова МЗС. «Ми просто вичерпали все, що могли, щодо надання обладнання. Дещо з цього (обладнання) фактично прибуває в Україну сьогодні, поки я тут», – зазначив він.
  • Кемерон також наголосив що Україна має право використовувати зброю, надану Лондоном, для ударів по цілях на території Росії, і що Київ має вирішувати, чи робити це.
  • «Україна має таке право. Так само, як Росія завдає ударів всередині України, ви можете цілком зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищає себе», – заявив Кемерон.

Контекст

У січні цього Велика Британія першою із країн G7 підписала безпекову угоду з Україною. «Ми домовились про щорічну підтримку України. Зокрема, про фінансову підтримку – 2,5 млрд фунтів на цей рік. Надання допомоги буде продовжуватись протягом наступних років. І ця угода – на 10 років», – прокоментував угоду президент Володимир Зеленський.

Задекларовані цілі – допомогти Україні перемогти у війні та не допустити нового нападу Росії, поки Київ йтиме до членства в НАТО. Що це за угода, як вона допоможе українським військовим зараз та у майбутньому, що Британія робитиме у разі нового нападу РФ, читайте в матеріалі Forbes.

У березні видання FT із посиланням на джерела писало, що влада США закликала Україну зупинити атаки по нафтовій інфраструктурі Росії. За словами співрозмовників видання, Вашингтон побоюється, що удари безпілотників по російських нафтопереробних заводах можуть призвести до зростання світових цін на нафту, а також спровокувати заходи Москви у відповідь.

Пізніше дерсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон не підтримує такі дії Києва. За його словами, США з першого дня війни допомагали Україні захистити себе, але не підтримують удари по цілях за межами України.

Україна вже має західну зброю від деяких партнерів без обмежень щодо ударів по території РФ, заявила раніше міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже в інтерв’ю ЄП. За її словами, наразі Україна отримує зброю від західних партнерів із публічним застереженням уникати ударів нею за межами України, проте такий підхід змінюється. «Вже зараз є країни, які надали Україні зброю без подібних обмежень», – сказала голова МЗС Латвії. Що це за країни, вона не уточнила.

Раніше Україна отримувала від Великої Британії далекобійні крилаті ракети Storm Shadow.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *