Raiffeisen обіцяє активізувати процес виходу з РФ

Австрійський Raiffeisen Bank International (RBI) радикально активізує процес виходу з Росії в третьому кварталі цього року. Група працює над продажем Райффайзенбанку, повідомив голова групи Йоханн Штробль, пише The Moscow Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Новий план щодо виходу RBI з Росії за термінами був розроблений відповідно до вимог Європейського центрального банку (ЄЦБ), наголосив Штробль.
  • «Ми акуратно підходимо, не скорочуємо бізнес у Росії дуже швидко, намагаючись зберегти цінність активу, щоб мати можливість його продажу», – зазначив він.
  • RBI працює над продажем російського Райффайзенбанку і вважає цей варіант найшвидшим і найпрозорішим способом покинути РФ, сказав голова RBI.
  • За словами Штробля, у купівлі банку зацікавлені багато російських та іноземних партнерів, про що свідчить кількість пропозицій, що надійшли RBI за останні два роки. При цьому деякі претенденти на актив перебувають під західними санкціями, додав він.
  • Штробль повідомив, що влітку російська «дочка» RBI має намір повністю зупинити кредитування – банк чекатиме погашення вже виданих позик і не видаватиме нових «за кількома винятками». 
  • Зараз група складає план і аналізує, що буде необхідно зробити відповідно до припису ЄЦБ. Потім передбачається оцінити, який ефект це матиме на річні результати. 

Контекст

«Райффайзен» – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в Росії. Raiffeisen Bank International оголосив про намір піти з РФ після початку війни в Україні, проте процес досі відкладався. Ба більше, банк продовжує активно наймати співробітників у Росії.

Через присутність на ринку країни-агресорки RBI перебуває під тиском з боку регуляторів та акціонерів. У березні ЄЦБ вимагав від групи надати план дій щодо виходу з РФ. Наразі австрійська група RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

Перевірку щодо RBI розпочало Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США, а Україна включила австрійську групу до списку міжнародних спонсорів війни.

На 31 березня 2024 року кредитний портфель Райффайзенбанку оцінювався в €5,80 млрд. 56,1% (€3,25 млрд) припадає на корпоративні позики нефінансовим організаціям, 42,1% (€2,44 млрд) – на кредити фізичним особам, а 9,2% (€533 млн) – на міжбанківські кредити.

ЄЦБ наполягає, щоб до 2026 року кредитний портфель Райффайзенбанку скоротився на 65% порівняно з третім кварталом 2023 року (€6,3 млрд). Те саме стосується міжнародних платежів. У групі зазначали, що вимоги регулятора «виходять далеко за межі» її власних планів зі згортання бізнесу в Росії.

У 2022 році Райффайзенбанк забезпечив 54% чистого прибутку RBI (€2 млрд), ставши найприбутковішим територіальним банком австрійської групи. За підсумками минулого року цей показник впав на 34,8%, до €1,34 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *