Василь Олійник очолив компанію “Київміськбуд”. Що про нього відомо?

Наглядова рада ПрАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» призначила на посаду голови правління – президента компанії Василя Олійника, йдеться в офіційному повідомленні. У січні Олійника призначили на посаду віцепрезидента «Київміськбуду», він входив також до складу правління компанії. До цього в.о. голови компанії був Едуард Шевчук.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Василь Олійник, 64, народився у Полонному (Хмельницька область). Професію будівельника здобув у Камʼянець-Подільському будівельному технікумі та Київському інженерно-будівельному інституті.
  • Він, зокрема, був директором ТОВ «Столичні будтехнології» та очолював генпідрядну компанію ТОВ «Спецбуд-моноліт». Цими підприємствами збудовано понад 1 млн кв. м житла та 244 000 кв. м адміністративних і комерційних споруд у Києві.
  • На посаді президента «Київміськбуду» Олійник першочерговим своїм завданням бачить розробку спільно з Наглядовою радою плану відновлення роботи компанії, перезапуск будівництва об’єктів чергами по кілька комплексів. 
  • Нині у «Київміськбуді» на стадії зведення майже 1,5 млн кв. м житла: 22 житлових комплекси на понад 100 будинків різного ступеня готовності. 
  • Для перезапуску об’єктів буде залучено кошти державних фінансових установ і спеціалізованих компаній, таких як «Укрфінжитло» та державні банки, про що вже тривають переговори.

ХК «Київміськбуд»

ХК «Київміськбуд» створено на базі майна державної комунальної будівельної корпорації «Київміськбуд» у 1994 році шляхом обʼєднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів. До складу ХК входять 40 АТ, у яких компанія володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованого члена.

Основним акціонером ПрАТ «ХК «Київміськбуд», згідно з даними НКЦПФР, є Київська міська рада (80%).

Читати більше Згорнути

Контекст

20 грудня 2023 року голова компанії «Київміськбуд» Ігор Кушнір вирішив залишити посаду голови правління – президента компанії, яку обіймав 12 років. Кушнір зазначив, що Київська міська рада ухвалила звіт тимчасової контрольної комісії з питань перевірки діяльності «Київміськбуду».

6 липня наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії з залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Кушнір відсторонений від роботи.

У середині листопада спеціально створена контрольна комісія Київської міськради ознайомилася з висновками аудиту та затвердила проміжний звіт результатів. У офіційному повідомленні сказано, що жодних порушень знайдено не було.

Комісія рекомендувала посилити контроль за фінансово-економічною діяльністю, збільшити склад Наглядової ради до п’яти осіб і придбати у «Київміськбуду» житло й обʼєкти соціальної інфраструктури. 

У своїх висновках комісія посилалася на результати фінансового прогнозування, яке здійснила Ernst & Young. Водночас не згадувалися ще дві компанії, які займалися аудитом, – Baker Tilly та «НХД-Аудіт».

Аудитори Baker Tilly у своєму звіті повідомили, що компанія значно залежить від позикових коштів і станом на кінець 2022 року здатна фінансувати лише 8,7% активів за рахунок власних коштів, на кінець першого півріччя 2023-го – 9%. 

Маловідома аудиторська фірма «НХД-Аудіт» юристки Євгенії Вакуленко надала ключовий висновок, що фінансових порушень у компанії зафіксовано не було. 

Ernst & Young не перевіряв історичні показники діяльності компанії, а всі свої розрахунки проводив на основі даних, отриманих від представників «Київміськбуду». За консервативним сценарієм, який виглядає як найбільш реальний, компанії необхідно $272,5 млн дофінансування для покриття дефіциту коштів.

Водночас інвестори житла вимагають не визнавати результати аудиту, змінити менеджмент компанії та розглядати ситуацію по кожному ЖК окремо.

У грудні 2023 року наглядова рада «Київміськбуду» призначила в.о. голови правління підприємства Едуарда Шевчука – віцепрезидента і члена правління компанії. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. 

Едуарду Шевчуку доручили розробити план для виходу ПрАТ «Київміськбуд» на сталі показники діяльності. «Для цього виконуючий обов’язки голови правління спільно з Правлінням мають розробити стратегічний план стабілізації фінансово-економічного стану підприємства та надати його для затвердження наглядовій раді до 1 лютого 2024 року, а також налагодити роботу з інвесторами», – написав Поворозник. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *