Varus отримав майже 300 млн грн кредиту за програмою «5-7-9»

Ощадбанк відкрив ТОВ «Омега» (власник супермаркетів Varus) відновлювальну кредитну лінію на 297 млн грн. Ритейлер спрямував кошти на розрахунки з постачальниками за товари, розповіли Forbes у пресслужбі Varus.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти 

  • Ощадбанк і Varus уклали кредитний договір на 297 млн грн у межах держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%». Ритейлер отримав кредит строком на 12 місяців для поповнення обігових коштів і повністю витратив їх на розрахунки з постачальниками товарів, повідомили Forbes у пресслужбі Varus. 
  • Varus став четвертою торговельною мережею з початку великої війни, яка отримала фінансування від Ощадбанку. Держбанк вже уклав договорів кредитування для продуктового ритейлу на 1,6 млрд грн.
  • Загалом з початку 2023 року обсяг кредитних угод Ощадбанку з великими корпоративними клієнтами сягнув 14,7 млрд грн. Відповідний кредитний портфель збільшився на 24% порівняно з 2022-м, до 56,6 млрд грн.

Контекст 

На початку липня 2023 року уряд та МВФ оновили меморандум щодо чотирирічної програми підтримки України на $15,6 млрд. Питання «5-7-9» – один із чотирьох нових маяків для подальших переглядів програми. Фонд очікує від Кабміну пропозицій, як стримати потенційні фіскальні ризики, пов’язані з програмою «5-7-9».

«Якщо у 2020-му через програму видавалося 5% усіх нових кредитів, то зараз це понад 26%, – пояснював в інтервʼю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован. – Тобто кожен четвертий кредит субсидується державою – це нездорово та дорого для держави».

У Мінекономіки готують окрему програму для великого бізнесу. «Зокрема для енергетичних компаній, відновлення критичної інфраструктури, наприклад, портової, яка була зруйнована під час війни, – розповідала міністерка економіки Юлія Свириденко. – Вже дивимося на бюджетні можливості та спілкуємося з ринком».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *