Валютна виручка. Українські експортери з початку війни залишили за кордоном $3 млрд – Bloomberg

Українські експортери агропродукції залишили за кордоном близько $3 млрд валютної виручки з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, посилюючи тиск на валютні резерви країни. Про це пише Bloomberg з посиланням на внутрішні документи Національного банку України.

Ключові факти

  • Це 70-75% того, що трейдери з різних галузей зберігали за межами України з початку війни, сказав співрозмовник агентства в уряді із посиланням на підрахунки НБУ. 
  • Голова НБУ Андрій Пишний в інтервʼю Forbes Ukraine заявляв, що загалом експортери не повернули в країну близько $8 млрд валютної виручки. За його словами, це дуже впливає на економіку України, зокрема посилює тиск на її золотовалютні резерви. 
  • За його словами, деякі експортери затягували термін повернення до максимального (на той момент – 180 днів), при цьому, порівняно з роком раніше, ситуація в цьому плані покращилася. Однак, наголосив Пишний, деякі трейдери взагалі не повертають виторг.
  • Співрозмовник Bloomberg уточнив, що Пишний, називаючи цю суму, мав на увазі період протягом останніх 10 років.

Контекст

Неповернення валютної виручки експортерами – одна з причин посилення урядом України контролю за вантажами зерна та олійних культур. 

Кабмін вирішив змінити правила експорту аграрної продукції. Постанова №1132 про експериментальний проєкт з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану опублікована на урядовому порталі.

Експортувати агропродукцію зможуть лише компанії, зареєстровані у системі Державного аграрного реєстру або ті, хто отримав ліцензію від Мінекономіки. Тобто з 10 листопада 2023 року. До того часу митниця здійснює оформлення експорту за звичними процедурами, які діяли сьогодні. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *