ФРС США вдруге поспіль зберегла ключову ставку на рівні 5,25 – 5,5% річних

Федеральна резервна система (ФРС) зберегла відсоткову ставку за федеральними кредитними засобами на рівні 5,25 – 5,5% річних. Рішення прийнято за підсумками засідання 1 листопада, йдеться в повідомленні Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Рішення збіглося з очікуваннями економістів.

Ключові факти

  • FOMC зазначив, що останні дані свідчать про те, що економічна активність зростала сильними темпами в третьому кварталі.
  • Приріст числа робочих місць став більш помірним порівняно з початком року, але залишається сильним, а рівень безробіття залишається низьким. Інфляція, як і раніше, підвищена. Також зазначається, що банківська система США надійна і стійка. 
  • «Комітет прагне досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі. Для досягнення цих цілей ми вирішили зберегти цільовий діапазон ставки за федеральними кредитними засобами на рівні 5,25-5,5% річних», – йдеться у пресрелізі FOMC.
  • Комітет заявив, що готовий скоригувати свій підхід до грошово-кредитної політики за необхідності, якщо виникнуть ризики, здатні перешкодити досягненню цілей FOMC.
  • Голова ФРС Джером Пауелл зазначив, що шлях до цільового рівня інфляції в 2% буде довгим, і Федрезерв не має твердої впевненості в тому, що поточний курс грошово-кредитної політики досить жорсткий для повернення інфляції до цього рівня.
  • За словами Пауелла, ФРС ще не визначилася, що робити зі ставкою у грудні. 

Контекст

Минулого місяця ФРС теж залишила ставку на поточному рівні. 

Починаючи з березня 2022 року ФРС підвищила ставку з нульового рівня до 5,25–5,5%. 

У липні Федрезерв підвищив ставку на 25 б.п., до 5,25−5,5%, що стало максимумом з початку 2001 року. Тоді Пауелл заявив, що зниження ставки цього року не передбачається.

У вересні річна інфляція в США залишилась на рівні серпня – 3,7%, що практично збіглося з очікуваннями економістів. При цьому у вересні вона прискорилася порівняно з серпнем на 0,4%, що трохи більше, ніж очікували економісти (0,3%).

Для посадовців ФРС стійкість інфляції в США є аргументом на користь сценарію підвищення процентних ставок на більш тривалий період.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *