ВАКС відхилив апеляцію на заочний арешт Жеваго

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) 6 вересня відхилила апеляцію на рішення ВАКС від 10 липня про заочний арешт бізнесмена Костянтина Жеваго у справі про підозру в наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного Суду. Адвокати Жеваго 9 вересня заявили про неправомірність такого рішення, пише «Інтерфакс-Україна».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Захист бізнесмена вважає, що дії суддів, детективів НАБУ і прокурорів САП суперечать судовій практиці Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), до якого планують звернутися адвокати.
  • Серед аргументів адвокатів – місцезнаходження бізнесмена відоме слідству, детективи і прокурори мають його адресу і контакти та перебувають із ним у постійній комунікації. 
  • «НАБУ вводить в оману суд і суспільство, заявляючи про неможливість розслідування за участю Костянтина Жеваго», – йдеться у заяві адвокатів.
  • Захист бізнесмена вважає, що запобіжний захід було обрано без наявності доказів причетності Жеваго до інкримінованого йому правопорушення, а позиція сторони обвинувачення базується лише на свідченнях однієї людини, яка уклала угоду з прокурором і зацікавлена у збереженні власного вироку. 
  • Крім того, суд не допустив Жеваго до участі в судових засіданнях, хоча це передбачено Кримінальним процесуальним кодексом, а захисту не надають доступ до матеріалів кримінального провадження, яке триває вже понад рік і в якому деякі фігуранти вже мають вирок, ідеться у заяві.

Контекст

У травні 2023-го НАБУ й САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному Суді. Повідомлялося про затримання голови ВС Всеволода Князєва під час отримання хабаря у майже $3 млн.

16 травня директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що судді ВС отримали хабар за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. Сам бізнесмен відкинув свою причетність до корупції у Верховному Суді.

У серпні 2023-го НАБУ і САП повідомили Жеваго про підозру. Слідчі стверджують: аби не допустити втрату акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, на початку березня Жеваго нібито вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня – квітня він, за версією слідства, передав адвокату $2,7 млн ($1,8 млн – суддям ВС, решта – за посередницькі послуги).

Верховний Суд у квітні ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу та отримання двома траншами $1,8 млн.

10 липня слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою власнику групи «Фінанси і кредит» Костянтину Жеваго.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *