В Україні запустять банк українських шрифтів

В Україні на державному рівні зʼявиться банк українських шрифтів. Про це повідомив в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • В Україні давно діє заборона на використання російської мови у офіційному діловодстві, тож варто позбутися і російської системи гліфів, наголосив Карандєєв.
  • За його словами, з обігу в роботі Верховної Ради вилучають російський шрифт «іжиця», а замість нього використовуватимуть шрифт Volja.
  • «Надалі плануємо запустити на державному рівні банк українських шрифтів», – підсумував в.о. міністра культури.

Контекст

Шрифт Volja – це акцидентний шрифт, розроблений українською дизайнеркою Марчелою Можиною у 2022 році. Шрифт створений на основі літерації українського графіка Ніла Хасевича (1905–1952), який оформлював плакати, журнали, газети для українського визвольного руху середини ХХ століття.

Volja має два накреслення: Regular і Bold. Regular – більш тонкий і плавний шрифт, який добре підходить для тексту малого розміру. Bold – більш жирний і контрастний шрифт, який добре підходить для заголовків і акцентів.

У 2023 році шрифт Volja був затверджений як офіційний церемонійний шрифт Збройних сил України. Шрифт використовується для оформлення почесних грамот, подяк, посвідчень до нагород, нагородних листів тощо.

В Мінкульті анонсували запуск банку українських шрифтів на державному рівні /Фото 1

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *