Премʼєр-міністр Румунії пропонує заборонити імпорт української агропродукції на 30 днів

Уряд Румунії ініціює продовження заборони на імпорт української агропродукції ще на 30 днів. Про це заявив премʼєр-міністр країни Марчел Чолаку, пише видання RFI. 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Чолаку чекає від премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля пропозиції щодо ліцензування експорту зернових.
  • Він зазначив, що Єврокомісія вимагала запровадити систему ліцензування експорту зернових до країн ЄС. «Премʼєр-міністр України також дотримувався тієї ж логіки, кажучи про те, що жорсткий контроль все одно буде», – пояснив Чолаку.
  • Румунський премʼєр наголосив, що після рішення Брюсселю не продовжувати заборону на українську агропродукцію «жоден кілограм пшениці не був імпортований до Румунії з України».

Ключова цитата

«Якщо будуть запити на експорт до Румунії, я обовʼязково попрошу міністра аграрної політики і міністра економіки ухвалити спільний наказ про те, що терміном на 30 днів, поки все не зʼясується, обмеження буде продовжено. Повторюю – запитів немає. І хочу запевнити аграріїв, що такого, як було рік тому, вже не буде», – додав Чолаку.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони.

Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи – наприклад систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. У відповідь Україна планує подати позов до арбітражу СОТ проти цих країн.

Іспанія вважає заборону на українське зерно з боку деяких країн ЄС незаконною, повідомив міністр сільського господарства країни Луїс Планас Пучадес. Його французький колега Марк Фено розкритикував ці кроки, заявивши, що вони ставлять під сумнів європейську солідарність.

Болгарські фермери та власники переробних підприємств зранку 18 вересня заблокували транспортні розв’язки та дороги, протестуючи проти рішення парламенту не продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *