В Україні частково локалізували виробництво хорватської машини для розмінування MV-4

На полігоні випробували легку машину розмінування DOK-ING MV-4, зібрану і частково локалізовану в Україні, повідомляє Мінекономіки. Після випробувань буде проведена процедура сертифікації.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Вперше випробування проводилися відповідно до затвердженого у березні експериментального проєкту щодо здійснення обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування.
  • MV-4 пройшла випробування на трьох типах ґрунтів (пісок, гравій, чорнозем), ділянках із густою рослинністю, а також випробування на живучість – серію підривів близько 600 г у тротиловому еквіваленті. 
  • Крупновузлову збірку машини розмінування MV-4 здійснює українське підприємство А3tech, яке співпрацює із хорватською фірмою-виробником DOK-ING із 2020 року. 
  • Частка локалізації в машині, яка проходила випробування, становить 15%. Українські фахівці виготовили робочий вал та елементи робочого органу машини. До кінця року виробники планують довести рівень локалізації до 25–30%.
  • Перша віцепрем’єрка-міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що локалізація та масштабування виробництва дадуть змогу не тільки виготовляти, обслуговувати й оперативно ремонтувати машини DOK-ING в Україні, але й створити додаткові робочі місця. 

Контекст

MV-4 є легкою роботизованою машиною розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Вона стійка до детонацій протипіхотних мін і нерозірваних боєприпасів. MV-4 може витримати вибух протитанкової міни. За годину машина може розмінувати територію площею до 1500 кв. м. Керується пультом дистанційного керування, радіус дії якого – до 1500 м. Загалом у світі працює 300 систем MV-4, а в Україні на ній працюють фахівці ДСНС.

Минулого року сапери обстежили 274 000 га сільськогосподарських земель, 208 000 га вже передано у використання аграріям.

Мінекономіки повідомляло, що 274 000 га обстежених земель – це 58% того, що було заплановано зробити за чотири роки. Протягом 10 років планується повернути у використання 80% потенційно замінованих територій.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *