Суд Гонконгу зобовʼязав ліквідувати забудовника Evergrande. Він має найбільшу заборгованість у світі

Суд Гонконгу в понеділок, 29 січня, ухвалив рішення ліквідувати гіганта нерухомості China Evergrande Group, пише Reuters. Цей крок, ймовірно, викличе хвилювання на фінансових ринках Китаю.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Суддя Лінда Чан ухвалила рішення ліквідувати забудовника з найбільшою заборгованістю у світі із загальним обсягом зобовʼязань понад $300 млрд, зазначивши, що Evergrande не змогла запропонувати конкретний план реструктуризації більш як через два роки після невиконання зобовʼязань щодо погашення облігацій та після кількох судових слухань.
  • Генеральний директор Evergrande Сіу Шон повідомив китайським ЗМІ, що компанія забезпечить реалізацію проектів житлового будівництва, незважаючи на наказ про ліквідацію.
  • Це рішення закладає основу для процесу, який, як очікується, буде затяжним і складним, що має потенційні політичні міркування з огляду на участь багатьох органів влади. 
  • «Це не кінець, а початок процесу ліквідації, що затягнувся, який ще більше ускладнить повсякденну діяльність Evergrande», – сказав Гері Нг, старший економіст Natixis. 
  • За його словами, оскільки більша частина активів Evergrande знаходиться в материковому Китаї, існує невизначеність щодо того, як кредитори можуть конфіскувати активи, та щодо рівня погашення офшорних власників облігацій, а для акціонерів ситуація може бути ще гіршою.
  • Перед слуханнями акції Evergrande впали на 20%. Після вироку торгівля була зупинена в China Evergrande та її дочірніх компаніях China Evergrande New Energy Vehicle Group і Evergrande Property Services.

Контекс

Evergrande, активи якої становлять $240 млрд, спричинила кризу в секторі нерухомості, коли оголосила дефолт за своїм боргом в 2021 році. Рішення про ліквідацію, ймовірно, ще більше вразить і без того нестабільні китайські ринки капіталу і нерухомості.

Пекін бореться з неефективною економікою, найгіршим ринком нерухомості за останні девʼять років і фондовим ринком, що коливається в межах пʼятирічних мінімумів, тому будь-який новий сплеск довіри інвесторів може ще більше підірвати зусилля політиків щодо пожвавлення економічного зростання.

Evergrande подала заявку на чергову відстрочку в понеділок, оскільки її адвокат заявив, що компанія досягла «якогось прогресу» на пропозицію про реструктуризацію. Evergrande майже два роки працювала над планом реструктуризації боргу.

Клопотання про ліквідацію було вперше подано у червні 2022 року компанією Top Shine, інвестором підрозділу Evergrande Fangchebao, яка заявила, що девелопер не виконав угоду про викуп акцій.

У вересні 2023 року очільника девелопера Evergrande Хуея Ка Яна відправили під домашній арешт. Хуей мав одні із найбільших статків у світі, коли акції Evergrande досягли піку у 2017 році. Центральний банк Китаю звинуватив у занепаді Evergrande їхнє «власне погане управління» та «безрозсудне розширення», а уряд закликав Хуея використати свої статки, щоб допомогти повернути борг інвесторам.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *