США та Велика Британія розслідують перекази криптовалют на російську біржу на $20 млрд – Bloomberg

США та Велика Британія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, які пройшли через російську віртуальну біржу, у рамках зусиль союзників щодо боротьби з ухиленням від санкцій, пише Bloomberg. Зокрема, вивчаються перекази Tether на біржу Garantex.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, платежі, що знаходяться під пильною увагою, проходили через московську криптобіржу Garantex з використанням криптовалюти Tether, привʼязаної до долара. Джерела повідомили, що ці перекази відбулися після того, як на Garantex були накладені санкції США та Великої Британії за підозрою у сприянні фінансовим злочинам та незаконним операціям у Росії.
  • Адміністрація Байдена намагається притиснути криптовалютні біржі, такі як Garantex, із перших днів війни. За словами джерел, транзакції на суму $20 млрд будуть одним із найбільших порушень санкцій проти Росії з моменту їх введення.
  • Розслідування тривають, і ще зарано чекати їх висновків, враховуючи складність і непрозорість транзакцій із криптовалютами, сказали інформатори.
  • Згідно з аналізом TRM Labs, Tether був найчастіше використовуваним стейблкоїном для злочинної діяльності в криптовалюті минулого року, його повʼязують із незаконними транзакціями на суму $19,3 млрд у 2023 році проти $24,7 млрд у попередньому році.
  • Tether Holdings заперечує свідоме сприяння злочинності та заявляє, що співпрацює з правоохоронними органами. 

Контекст

У відповідь на запитання щодо американо-британського розслідування компанія Tether Holdings заявила, що заморозила всі активи організацій, адреси яких перебувають у списку санкцій США.

Garantex була заснована в 2019 році в Естонії, хоча уряд США заявив, що більшість її операцій зараз базуються в Москві. Раніше цього місяця вона заявила, що прагне запобігти використанню біржі для незаконної діяльності і активно співпрацювала з владою Європи та США, поки на неї не були накладені санкції. Garantex заявила, що, як і раніше, співпрацює з іншими міжнародними правоохоронними органами і намагається уникати сприяння злочинній діяльності.

Міністерство фінансів США звинуватило Garantex у тому, що вона дозволила «зловживати її системами незаконним субʼєктам», у тому числі проігнорувавши свої зобовʼязання щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму, одночасно оголосивши про власні санкції проти фірми у квітні 2022 року. США повʼязали Garantex із транзакціями на незаконну діяльність на суму понад $100 млн.

На своєму сайті Garantex повідомляє, що дозволяє здійснювати виведення коштів через карти ПАТ «Сбербанк Росії», АТ «Тінькофф Банк» та АТ «Альфа-Банк» – російських банків, які потрапили під санкції США та деяких їх союзників. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *