США готують нову військову допомогу Україні

На тлі ухвалення тимчасового бюджету США, до якого не включили кошти для підтримки України, Білий дім заявив про плани найближчим часом оголосити про новий пакет військової допомоги. Про це напередодні на брифінгу повідомила речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр.

Ключові факти

  • Адміністрація президента США Джо Байдена налаштована допомагати Україні стільки, скільки потрібно, наголосила Жан-Пʼєр. За її словами, новий пакет допомоги «стане сигналом» того, що США продовжують підтримувати Україну.
  • Жан-Пʼєр зазначила, що США зібрали коаліцію із більш ніж 50 країн для підтримки України, ще понад 140 держав засудили російську агресію.
  • «За Україною стоїть дуже сильна міжнародна коаліція. І якщо Путін думає, що зможе протриматися довше, ніж ми, він помиляється», – заявила речниця Білого дому. 
  • Жан-Пʼєр зазначила, що Адміністрація Байдена має у своєму розпорядженні кошти для термінової військової допомоги Україні, проте вони не розраховані на довгий термін. Точну інформацію про обсяг коштів, що спрямовуються через механізм PDA (Presidential Drawdown Authority) з американських арсеналів, може надати Пентагон, уточнила вона.

Контекст

30 вересня США затвердили тимчасовий бюджет, що запобігає зупинці роботи уряду, проте без коштів на допомогу Україні. Це було зроблено, щоб збільшити шанси на його ухвалення.

Відмова американських законодавців від пакету підтримки України на $6 млрд турбує і європейських партнерів України. Для українського уряду це має не лише понятійний, а й цілком практичний ефект. До кінця 2023 року Мінфін сподівався отримати від Сполучених Штатів $3,3 млрд прямої бюджетної підтримки, заявляв в середині вересня міністр фінансів Сергій Марченко. Очікування на наступний рік – $12–14 млрд.

Уряд, попри це, все ще очікує, що фінансування відбудеться за планом, зазначає співрозмовник Forbes серед членів Кабміну, який попросив не згадувати у цій статті свого прізвища та назви міністерства через суттєву політичну сенситивність теми. План «Б» Мінфіну на екстрений випадок – використати вже зараз частину міжнародної допомоги, яку планувалося направити на фінансування видатків перших місяців 2024-го.

Про що йдеться та наскільки критичним для України є своєчасне фінансування США, читайте у матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *