Справа «Атомпроектінжиніринг». П’ять осіб отримали підозру у завданні 100 млн грн збитків «Енергоатому»

НАБУ і САП повідомили про підозру п’ятьом особам у завданні майже 100 млн грн збитків ДП «НАЕК «Енергоатом». Справа стосується будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, повідомила пресслужба НАБУ. 

Ключові факти

  • Підозри отримали: гендиректор відокремленого підрозділу НАЕК «Енергоатом»; начальник кошторисно-договірного відділу відокремленого підрозділу НАЕК «Енергоатом»; керівник приватної компанії, його заступник і працівник юридичного відділу компанії.
  • Як встановило слідство, у 2017–2020 роках для потреб «Енергоатому» виконувалися роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). 
  • У 2020 році виникла необхідність у закупівлі додаткових робіт для його завершення. У грудні того самого року між ВП «Атомпроектінжиніринг», яке входить у структуру НАЕК «Енергоатом», та приватною компанією без прозорих торгів було укладено договір завершення будівництва сховища.
  • Щоб заволодіти коштами НАЕК «Енергоатому», додатковими угодами ціну договору збільшили втричі – з 421 млн грн до майже 1,5 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю, заявляє слідство. 
  • Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП «НАЕК «Енергоатом» втричі дорожче, йдеться у повідомленні НАБУ.
  • У результаті цих дій НАЕК «Енергоатом» переплатило майже 100 млн грн. Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Справа на 100 млн грн. Пʼять осіб отримали підозру у завданні збитків при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива /Фото 1

Контекст

Як зазначив народний депутат Ярослав Железняк, «Атомпроектінжиніринг» на той момент очолював Микола Божко, якого відсторонили від управління у вересні цього року.  

«Сховище почали будувати ще до Божка і Котіна як керівника «Енергоатому». Але коли прийшов Божко, то він у грудні 2020 року привів компанію ТОВ «БК «КБР», яка ніколи в житті не будувала атомних обʼєктів. І тоді «Енергоатом» дав їм майже пів мільярда: без тендера, без прозорих закупівель, без інших адекватних процедур. У результаті ЦСВЯП не добудоване як слід і до сьогодні», – заявив нардеп.

Проєкт будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива Кабмін затвердив ще у червні 2017-го, але термін його завершення постійно зсувався. Джерело фінансування – кредитні кошти в $250 млн під державні гарантії від американського Bank of America Merill Lynch та власні кошти державного підприємства «НАЕК «Енергоатом».

«У 2021 році «Енергоатом» спільно з американською компанією Holtec завершив будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні, отримав усі необхідні ліцензії та дозволи на експлуатацію цього об’єкта. Це дозволило повністю відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива у Росію і в результаті щорічно економити до $200 млн», – йдеться на сайті «Енергоатому».

Фото: ЦСВЯП у Чорнобилі /З власного архіву

ЦСВЯП у Чорнобильській зоні. Фото: пресслужба «Енергоатому» Фото З власного архіву

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *