Швейцарські банки почали закривати рахунки росіянам

Швейцарські банки почали закривати рахунки клієнтам з російським громадянством, навіть якщо вони одночасно мають паспорт іншої країни. Про це розповів «Ведомостям» керуючий партнер швейцарського юридичного бюро Leolex Роман Кудінов.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Із закриттям рахунків зіткнулися кілька клієнтів UBS та Credit Suisse з подвійним громадянством. Усі вони сплачують податки у Швейцарії, а в Росії ніяких доходів не отримують і податків не платять, зазначив юрист.
  • Інший швейцарський банк відмовився відкрити рахунки декільком громадянам Ізраїлю, які зберегли російський паспорт, каже керівник банківської практики юридичної компанії Amond&Smith Іван Тихоньонок. Банки вимагали документально підтвердити відмову від російського громадянства для подальшої взаємодії із клієнтами фірми, додав він.
  • Ще один банк закрив рахунок клієнту однієї з російських консалтингових компаній, який має російське громадянство та посвідку на проживання у Швейцарії, повідомив співрозмовник видання у цій компанії.

Контекст

Російський паспорт стає у Швейцарії «чорною міткою» через те, що місцеві банки бояться вторинних санкцій, каже співрозмовник в одному з брокерів. За його словами, кредитні організації відносять клієнтів з громадянством Росії до категорії високого ризику і можуть запроваджувати для них спеціальні умови обслуговування, наприклад, підвищені комісії.

У 2022-2023 роках швейцарські банки закрили рахунки російських клієнтів, на яких було менше $1 млн, а для нових клієнтів з РФ підняли поріг входу до $5-10 млн. Після цього заможні росіяни кинулися отримувати місцеву посвідку на постійне проживання. Але тепер банки дивляться не тільки на наявність посвідки і навіть не на швейцарський паспорт, а на те, чи клієнт отримує якийсь дохід у Росії та чи платить там податки, зазначив один із співрозмовників видання.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *