Що буде з податковою системою. Гетманцев анонсував реформу до 2030 року

У найближчі сім років Україна уніфікує податкове законодавство з європейським, наразі йде робота над національною стратегією доходів. Голова фінансового комітету Верховної Ради в інтервʼю Forbes розповів про те, якою влада бачить податкову систему до 2030 року і назвав пʼять пріоритетів.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Уніфікація податкового законодавства з законодавством ЄС. «Це стосується податку на прибуток,112-ої директиви, директив щодо правил протидії ухиленню від оподаткування ATAD-1 та ATAD-2», – зазначив Гетманцев. 
  • Спрощена система оподаткування. Гетманцев вважає доцільним взяти один із успішних прикладів систем, які діють в ЄС, і запровадити його в Україні. 
  • «Наша спрощена система, будьмо відверті, перетворилася в систему з ухиляння від оподаткування. Вигодонабувачем цієї системи повинен бути саме малий бізнес, а не великі компанії, що мімікрують під малі. Ми розглядаємо систему Польщі», – зазначив він. 
  • Оподаткування доходів. Гетманцев озвучив ідею обʼєднання ЄСВ, військового збору та ПДФО в єдиний податок і зі зменшенням ставки. 
  • «Мені здається, якраз у цьому випадку ми можемо розраховувати на детінізацію заробітних плат і компенсувати за рахунок цього втрати бюджету. Йдеться про 200 млрд грн. Це менше, ніж у «10-10-10», де йдеться про 774 млрд, але все одно багато», – пояснив він.
  • Екологічний податок. За словами Гетманцева, його треба реформувати та відійти від оподаткування місцевих викидів, сконцентруватися на оподаткуванні CO2.
  • Місцеві податки. Їх, за словами нардепа, потрібно привести у відповідність до реальних економічних критеріїв, а не до певних формальних, які є сьогодні. І зробити з них дійсно потужне джерело для фінансування місцевих бюджетів, зазначив він.
  • «Це блок змісту. Блок форми – це диджиталізація. Це те, що ми вже робимо. Електронна акційна марка, електронний аудит, розвиток електронного кабінету платника, система автоматизованого управління ризиками та багато чого іншого. Зараз чи не щотижня в податковій з’являються нові електронні сервіси», – додав Гетманцев.

Контекст

Як заявляв в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україна веде перемовини з МВФ, щоб після війни почати спільну роботу над майбутньою податковою реформою. За його словами, реформа стане частиною поліпшення інвестиційного й бізнес-клімату, а її концепція буде вписана в план повоєнного відновлення України. 

Масштабну податкову реформу в серпні минулого року презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. Як компенсатори автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу податкової служби.

Проте проект реформи не знайшов значної підтримки у влади. Проти ідеї висловилися міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

У грудні 2022-го в Офісі президента повернулися до концепції податкової реформи «10-10-10». Її реалізація буде частиною перемовин України з МВФ, розповіли троє співрозмовників Forbes в ОП та фракції «Слуга народу». 

В інтервʼю Forbes голова фінансового комітету Данило Гетманцев заявляв, що впровадження податкової реформи «10-10-10» матиме негативний вплив на економіку, компенсатори, на які розраховують її автори, не можуть покрити втрати бюджету.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *