РРО і штрафи. Гетманцев вважає, що торгівля виходить з тіні

Кількість щоденно працюючих РРО збільшилась на 150 000, загалом зареєстровано 525 000 ПРРО/РРО. Кількість виданих чеків на день у листопаді зросла на 20%, сказав в інтервʼю Forbes голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Ключові факти  

  • «У цілому я задоволений першими результатами реформи. Кількість вибитих чеків на день у листопаді зросла на 20%. Тобто торгівля виходить з тіні. План з ПДВ у листопаді перевиконаний на 1,2 млрд грн», – сказав нардеп.
  • За його словами, пріоритети для податкової не змінилися – торгівля в інтернеті, ФОПи, що мають КВЕД у сфері торгівлі, але не мають РРО, великі торговельні майданчики. 
  • Гетманцев зазначив, що зараз податкова проводить перевірки великих оптових баз, торговельних платформ, де реалізуються імпортні товари, дорогих бутиків тощо. 
  • «На жаль, імпорт більше пристосований до нелегального продажу. І проводячи фіскалізацію торгівлі імпортними товарами, податкова протидіє передусім контрабанді», – сказав голова профільного комітету. 
  • Відповідно до роз’яснення ДПС послуги таксі також фіскалізовані, але поки такі послуги – не пріоритет для податкової. Загалом, сфера надання послуг не пріоритетна у контексті РРО, наголосив Гетманцев.
  • Також він зазначив, що податковий комітет не ставив політичного завдання перед урядом щодо жорсткої протидії виплаті «зарплат у конвертах». «Але закликаю бізнес поступово підвищувати заробітні плати та виводити їх з тіні. Вдячний бізнесу, який під час війни сплачує зарплату людям, навіть у конвертах», – наголосив Гетманцев.

Контекст

На початку російського вторгнення Верховна Рада заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО. У червні 2023-го нардепи ухвалили законопроєкт №8401, який повертає штрафи за роботу без видачі фіскального чека з 1 жовтня. Ухвалення цього закону є одним із зобовʼязань, взятих Україною в рамках меморандуму з МВФ.

РРО обовʼязкове для підприємців, які ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі під час продажу товарів чи послуг. Починаючи з 1 січня 2022 року РРО/ПРРО став обовʼязковим для ФОП 2-ї, 3-ї та 4-ї групи та тих, хто працює на загальній системі оподаткування. 

Виняток – ФОПи на 2-й, 3-й, 4-й групі, які торгують у селах за умови, якщо річний обсяг доходу на один пункт продажу не перевищує 1,1 млн у рік (167 мінімальних зарплат). ФОП на 1-й групі також не потрібно встановлювати РРО.

Якщо ж покупець сплачує за товар через банківський переказ на розрахунковий рахунок (тобто без еквайрингу), через касу банку або термінал, потреби в касовому апараті також немає.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *