S&P Global Ratings визначило кредитний рейтинг Ferrexpo на рівні «CCC/C»

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings відновило кредитні рейтинги Ferrexpo plc, дію яких було призупинено 3 березня 2022 року, на рівні «CCC/C» з «негативним прогнозом». Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства. 

Ключові факти

  • S&P Global Ratings зазначило, що війна створила проблеми для діяльності Ferrexpo в Україні, хоча наразі «меншою мірою, ніж передбачалося». 
  • Розумне управління грошовими коштами й відсутність проблем з боргом мають підтримати стійкість Ferrexpo найближчими місяцями, йдеться у коментарі.
  • Водночас S&P звернуло увагу, що негативна рейтингова дія може бути викликана будь-якими наслідками, з якими стикається компанія в результаті дій проти її контролюючого акціонера (Костянтина Жеваго. – Forbes).
  • «Ми відновили кредитні рейтинги емітента Ferrexpo, дію яких було призупинено 3 березня 2022 року, на рівні «CCC/C», що відповідає довгостроковим і короткостроковим суверенним рейтингам України. Негативний прогноз відображає переважну невизначеність, у якій працює Ferrexpo, з операційного, управлінського та юридичного погляду», – йдеться у коментарі S&P.

Контекст

Ferrexpo – залізорудна компанія з активами в Україні. Компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольній Костянтину Жеваго, належить 50% Ferrexpo, компанії BlackRock – 6,74%. Ferrexpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК та 99,9% Біланівського ГЗК.

Група Ferrexpo за підсумками півріччя отримала $27 млн чистого прибутку. Це на 67% менше показника аналогічного періоду 2022 року. Виручка за звітний період скоротилася у 2,8 раза – до $334 млн із $936 млн.

Основними причинами падіння в компанії називають зменшення обсягів виробництва через воєнні дії в Україні та нижчі ціни реалізації готової продукції. Показник прибутку виявився найнижчим для Ferrexpo щонайменше за останні 10 років.

У вересні цього року Ferrexpo повідомила, що дві її українські дочірні компанії – «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК» – отримали документи від виконавчої служби Мінʼюсту про арешт на частки корпоративних прав у розмірі 50,3%.

Наразі у судах розглядаються деякі позови проти групи та вищого керівництва ПрАТ «Полтавський ГЗК». На нещодавньому судовому засіданні щодо звинувачень у незаконному продажу відходів, які Ferrexpo продовжує вважати безпідставними, було затримано голову правління ПрАТ «ПГЗК». За цим рішенням група подала апеляцію.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *