Російський ринок повністю залишили 300 іноземних компаній, вартість угод може сягати $25 млрд – KSE Institute

Із понад 1500 іноземних компаній, які володіють або володіли активами в Росії, лише 304 остаточно завершили свій вихід, повідомляє KSE Institute. Потенційна вартість може сягати $25 млрд.

Ключові факти

  • Найбільші компанії, які повністю вийшли з РФ, згенерували $82 млрд доходу, водночас ті, що перебувають у процесі виходу – $65 млрд. 
  • За розрахунками KSE, оціночна вартість виходів коливається від $16,7 млрд до $21 млрд, а зважаючи на нерозкриті угоди, може потенційно наближатися до $25 млрд. Це свідчить про продажі із суттєвим дисконтом, зазначили в організації.
  • Низка компаній (Heineken, Nissan, OBI Group, Renault, Tetra Pak) були продані за €1. Водночас інші, такі як Carlsberg Group та Danone, були фактично націоналізовані російською владою. 
  • Серед найбільших угод: продаж російського бізнесу оголошень Avito ($2,4 млрд), яким володіла нідерландська інвестиційна група Prosus, а також продаж своєї частки (40%, або $1,8 млрд) компанією Eni в арктичному газовому проєкті «Роснафти».
  • Із 386 юридичних осіб, які належали майже трьом сотням західних компаній, 25% були придбані фізичними особами, майже половина – місцевим топменеджментом. Більшість покупців (94%) були з Росії, інші – з Китаю, Туреччини та ОАЕ.

Контекст

Станом на 17 грудня 1232 компанії згорнули операції у Росії та заявили про намір покинути країну. Водночас 1573 фірми поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 547 призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.

Збитки західних компаній, які вийшли з Росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну, сягнули щонайменше $103 млрд, писало видання The New York Times із посиланням на аналіз фінансових звітностей. За даними видання, завдяки цьому за минулий рік російська воєнна скарбниця отримала $1,25 млрд.

Після вторгнення в Україну в Росії створили підкомісію урядової комісії з контролю за здійсненням іноземних інвестицій. Вона працює під керівництвом міністра фінансів РФ Антона Силуанова і видає дозволи на укладання угод між іноземними компаніями та покупцями їхніх російських активів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *