ЄБРР подвоїть підтримку України після угоди про збільшення капіталу на €4 млрд

Керівники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили резолюцію щодо збільшення капіталу банку на €4 млрд, довівши його до €34 млрд, йдеться у пресрелізі. Рішення ухвалили для продовження інвестицій в економіку України.

Ключові факти

  • Додатковий капітал буде використано для забезпечення стійких інвестицій у реальну економіку України як у воєнний час, так і у період відновлення, а також допоможе підтримати пріоритети ЄБРР у всіх країнах, де він працює. 
  • Зокрема, завдяки збільшенню капіталу ЄБРР продовжить щорічні інвестиції в Україну у розмірі близько €1,5 млрд у воєнний час, а також збільшить свою підтримку до €3 млрд щороку після початку відновлення.
  • Збільшення капіталу набуде чинності 31 грудня 2024 року, а виплати розпочнуться з початку 2025 року.

Контекст

ЄБРР був заснований у 1991 році і з того часу інвестував понад €190 млрд у більш ніж 6800 проєктів.

Це третє збільшення капіталу в історії ЄБРР після аналогічних рішень, ухвалених у 1996-му та 2010 роках. Воно було прийняте після визнання керуючими у травні 2023 року того, що підтримка України має бути найвищим пріоритетом банку – зараз і в майбутньому – одночасно гарантуючи, що він зможе продовжувати реалізацію своїх стратегічних пріоритетів у всіх своїх регіонах.

ЄБРР вже виділив для України понад €3 млрд з моменту вторгнення Росії у лютому 2022 року.

У травні ЄБРР у своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що пʼятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, зокрема приватного.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *