Російські нафтопродукти в обхід заборони потрапляли на НПЗ у Греції, який обслуговує збройні сили США – WP

Російські нафтопродукти продовжували надходити на нафтопереробний завод Motor Oil Hellas у Греції, пише Washington Post. Паливо прямувало новим маршрутом через нафтосховище в Туреччині, а право власності на продукцію змінювалось.

Ключові факти

  • За даними WP, в обхід санкцій паливо продається грецькому нафтопереробному заводу, який обслуговує збройні сили США. На думку експертів галузі, обсяги мазуту, що поставляють із терміналу в турецькому місті Дьортьол до Motor Oil Hellas, а також галузева практика змішування продуктів різного походження при їх зберіганні свідчать про наявність у суміші великої кількості продукту з Росії. 
  • «Я не бачу іншого можливого висновку, крім того, що російське паливо надходить у Motor Oil Hellas», – сказав Роберт Ауерс, аналітик дослідницької компанії RBN Energy.
  • За останні два роки термінал у Дьортьолі отримав 5,4 млн барелів мазуту по морю, причому всі, крім 1,9 млн, із Росії, згідно з даними Refinitiv. З моменту набрання чинності санкцій Євросоюзу в лютому російські поставки в Дьортьол склали 2,7 млн барелів, або понад 69% мазуту, відправленого морем за цей період.
  • Також з лютого Дьортьол відвантажив 7 млн барелів мазуту, з яких 4,2 млн барелів – Motor Oil Hellas. Ці постачання склали не менше 56% всього мазуту, отриманого грецьким НПЗ морем.
  • Пентагон підписав із НПЗ нові контракти на суму майже $1 млрд із моменту набуття чинності забороною США в березні минулого року. Згідно зі звітами про відвантаження, з лютого понад 1 млн барелів авіагасу від Motor Oil Hellas також було відправлено державним та корпоративним покупцям в Італії, Франції, Іспанії та Великій Британії.
  • Представник Агентства оборонної логістики Пентагону Джо Йосва заявив, що установа «не знає» про те, що паливо з Росії прямує його грецькому постачальнику, а його підрядники, у тому числі Motor Oil Hellas, «несуть відповідальність за забезпечення дотримання законів і правил, що стосуються бізнесу з Росією та російськими компаніями» включно з режимом санкцій.

Контекст

Також Росія майже повністю оминає встановлений ціновий ліміт на продаж нафти у $60 за барель, що змушує країни «Великої сімки» шукати шляхи посилення однієї зі своїх ключових економічних санкцій проти Москви.

Занепокоєння західних чиновників підкріплюється офіційною російською статистикою продажу нафти у жовтні, яка, за словами Москви, показує, що середня отримана ціна перевищила $80 за барель. Стрибок російських цін завдав удару по спробах G7 обмежити потік коштів, що надходять до Кремля для фінансування повномасштабного вторгнення в Україну.

Міністерство фінансів США цього місяця запросило інформацію у 30 компаній з управління суднами про 98 суден, які воно підозрює у порушенні ліміту, повідомило джерело.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *