Російська нафта знову торгується вище стелі «Великої сімки». США відстежують зростання цін

Нафта марки Urals коштує близько $75 за барель, що на $15 вище за граничний рівень, встановлений «Великою сімкою», пише Bloomberg. Рішення мало позбавити Москву доходів для війни в Україні, проте ціна свідчить про серйозне недотримання цього заходу.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • За даними Argus Media, флагманський сорт нафти коштує близько $75 за барель на виході з портів Балтійського і Чорного морів. За словами високопоставленого представника казначейства США, американські офіційні особи відстежують зростання цін, яке вони пояснюють ширшою геополітичною динамікою.
  • Обмеження вимагає, щоб будь-яка західна компанія, яка займається транспортуванням російської нафти, отримала так зване свідоцтво – документ, який підтверджує, що вартість вантажу становить $60 за барель чи менше. В іншому випадку їм не дозволяється надавати свої послуги. Те, що ціни настільки перевищують стелю, створює дисонанс.
  • Американський чиновник заявив, що обмеження, як і раніше, дає очікуваний ефект, зменшуючи суму грошей, яку Кремль отримує від продажу нафти, змушуючи продавати сировину під обмеженням або через західні сервіси, або через тіньовий флот. 
  • США планують продовжувати застосовувати обмеження, вводячи санкції щодо суден, які працюють у тіньовому флоті, але не робитимуть цього у відповідь на будь-які конкретні рухи ринку, сказав чиновник.

Контекст

Захід ввів безліч санкцій проти Росії після того, як вона вторглася в Україну в лютому 2022 року. Операції з російською нафтою не є незаконними, якщо вона продається нижче встановленої Заходом цінової стелі $60 за барель.

Експорт російської нафти та платежі за неї були порушені в перші місяці війни, але пізніше нормалізувалися, коли Москва перенаправила потоки нафти до Азії та Африки, подалі від Європи.

Проте наразі російські нафтові компанії стикаються із затримками до кількох місяців в оплаті за сиру нафту та паливо, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Обʼєднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) стають обережнішими через вторинні санкції США.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *