Росія вкотре вдарила по енергетичній інфраструктурі. ППО збила 58 «шахедів» і 26 ракет

У ніч на 29 березня Росія завдала потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, повідомляють Повітряні сили ЗСУ. Ворог застосував різні типи ракет та ударні дрони, усього – 99 засобів повітряного нападу. Премʼєрміністр Денис Шмигаль повідомив, що є пошкодження енергоінфраструктури у Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Черкаській, Чернівецькій областях.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що ворог завдав масованої атаки по енергетиці. Цього разу РФ била по об’єктам у Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Івано–Франківській областях. «Ціллю атаки дронами та ракетами були, зокрема, об’єкти генерації електроенергії», – написав він.
  • Премʼєрміністр Денис Шмигаль повідомив, що є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях. Зокрема, у Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Черкаській, Чернівецькій областях. У деяких регіонах застосовані аварійні відключення.
  • За даними «Укренерго», внаслідок атаки зазнали пошкоджень теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах.
  • Наразі на Дніпропетровщині застосовані аварійні відключення, на Харківщині – графіки погодинних відключень.
  • ДТЕК повідомила, що окупанти атакували три теплоелектростанції компанії. «Серйозно пошкоджено обладнання. Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків», – йдеться в повідомленні 
  • Загалом підрозділи Повітряних Сил та Сухопутних військ, мобільні вогневі групи, засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України знищили 84 повітряні цілі. Йдеться про 58 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131», 17 крилатих ракет Х-101/Х-555, 5 керовані авіаційні ракети Х-59 та 4 крилаті ракети «Іскандер-К».
  • Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко написав, що загалом під ударом були 10 регіонів. По медичну допомогу одразу після ударів звернулися 6 людей, серед яких – дитина.
  • На Львівщині не вдалося збити дві ракети «Кинджал», було пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури, повідомила ОВА.
  • У Дніпропетровській області пошкоджені кілька енергетичних обʼєктів – у Дніпровському, Криворізькому та Камʼянському районах, інформує ОВА. 
  • Наразі обмеження електроенергії діють на Криворіжжі та Харківщині. Надвечір можливі обмеження в східному та дніпровському регіонах, зазначає «Укренерго».
  • Протягом доби заплановано імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 11 596 МВТ·год, з максимальною потужністю в окремі години до 1 520 МВт.

Новина оновлюється…

Контекст

Росія в ніч на 22 березня здійснила наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти України. Загалом ворог застосував 151 засіб повітряного нападу, повідомило Командування повітряних сил ЗСУ. В результаті протиповітряного бою знищено 92 повітряні цілі.

Під удар потрапила Дніпровська ГЕС та інші обʼєкти енергетики по всій Україні. Через атаку без світла залишилися тисячі споживачів у Харківській, Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Запорізькій, Вінницькій та Львівській областях. Для підтримки енергосистеми Україна запросила 1500 МВт аварійної допомоги з сусідніх країн. 

Пізно ввечері 24 березня росіяни атакували Одесу кількома групами ударних безпілотників з акваторії Чорного моря. Внаслідок пошкоджень енергетичної інфраструктури частину Одеси було знеструмлено. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *