Росія перейменовує нафтові танкери, які потрапили під санкції США – Bloomberg

Російська державна судноплавна компанія «Совкомфлот» перейменувала деякі зі своїх танкерів після санкцій США, пише Bloomberg. «Совкомфлот» потрапила під санкції в лютому в рамках обмежувальних заходів США до других роковин вторгнення в Україну.

Ключові факти

  • Танкери змінили свої прапори на російські з Габону, що дасть Росії більшу впевненість у тому, як вона може їх використати. Хоча перейменування може здатися зухвалим, воно, проте, зробить судна та їхні звʼязки з Росією більш помітними.
  • За даними Bloomberg, наразі як мінімум чотири танкери з Габону змінили назву та перейшли під російський прапор: зокрема, Kemerovo замість NS Columbus, Belgorod замість NS Bravo, Kaliningrad замість NS Captain та Krasnoyarsk замість NS Creation. 
  • Крім створення тіньового флоту суден для перевезення нафти, перебуваючи під західними санкціями, Росія значною мірою покладалася на гігантський танкерний флот «Совкомфлоту» для забезпечення постачання нафти. 
  • За даними Clarkson Research Services Ltd., компанія залишається найбільшим у світі власником танкерів класу «Афрамакс», кожен з яких здатен перевозити близько 700 000 барелів нафти.

Контекст

Танкери часто змінюють назви після потрапляння під санкції, щоб дистанціюватися від санкційних списків, хоча їх, як і раніше, можна ідентифікувати за унікальними та незмінними номерами, зареєстрованими в Міжнародній морській організації.

Протягом кількох місяців Росія успішно ігнорувала обмеження, накопичивши великий тіньовий флот танкерів для транспортування своєї нафти покупцям у Китаї, Індії, Туреччині та Латинській Америці. Проте в останні місяці США посилили моніторинг дотримання обмежень, націлившись на пов’язаних із Росією трейдерів і судновласників за порушення порогу.

Із 50 танкерів, які підпали під санкції США з 10 жовтня 2023 року, близько половини припинили транспортування нафти з Росії. 

У лютому Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США включило «Совкомфлот» до чорного списку та ідентифікувало 14 танкерів із сирою нафтою. Це стало доповненням до ширших заходів, уже введених із жовтня щодо суден, які не належать «Совкомфлоту», та дружніх Росії компаній за порушення обмежень «Великої сімки» на ціну на російську нафту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *