«Рішення болюче для обох сторін». Польща може тимчасово закрити кордон з Україною

Польський та український уряди ведуть переговори про тимчасове закриття кордону для призупинення торгівлі, повідомив премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск, пише Tvn24. За його словами, це буде тимчасове рішення та «болюче» для обох сторін.

29 лютого буває раз на 4 роки.💸 Тому ми даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом F29 тільки 28-29 лютого. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Туск скликав на завтра сільськогосподарський саміт у Варшаві, на цій зустрічі з представниками протестувальників він планує шукати вирішення проблеми. 
  • Глава польського уряду пояснив, що країна «хоче допомогти Україні, але не може допустити, щоб ця допомога мала дуже негативні наслідки для наших громадян».
  • Премʼєр-міністр Туск заявив, що він перебуває у постійному контакті з українськими урядовцями. «І вони це теж розуміють, ми маємо знайти рішення, і ми знайдемо рішення, яке захистить наш ринок та наших фермерів від цієї нерівної конкуренції», – сказав Туск.
  • Премʼєр-міністр Польщі також повідомив про переговори щодо тимчасового закриття кордону з Україною. 
  • «Ми говоримо з українською стороною про тимчасове закриття кордону та припинення обміну товарами», – зазначив він. Глава польського уряду заявив, що поговорить про це у четвер із польськими фермерами. 
  • Таке рішення він назвав тимчасовим та «взаємно болючим». 
  • «Польща має позитивне сальдо торговельного балансу з Україною, ми продаємо Україні набагато більше, ніж отримуємо від України, але в різних груп різні інтереси…», – сказав він, додавши, що все ж необхідно знайти довгострокове рішення проблеми.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів. Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема, про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда.

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти імпорту агропродукції з України та «Зеленої угоди» Європейського Союзу. Чого саме хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *