Регулятор ЄС перевірить інвестиції Microsoft у OpenAI

Фінансова підтримка Microsoft виробника ChatGPT компанії OpenAI може підпадати під дію правил ЄС про злиття, заявили антимонопольні органи ЄС, пише Reuters. Раніше аналогічне попередження озвучував і британський регулятор.

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Американський гігант програмного забезпечення, який минулого року зобовʼязався інвестувати понад $10 млрд в OpenAI, не маючи права голосу в раді директорів, заявив, що не володіє жодною частиною OpenAI.
  • Європейська комісія раніше заявляла, що уважно стежить за розвитком подій.
  • «Європейська комісія перевіряє, чи можуть інвестиції Microsoft в OpenAI підлягати перегляду відповідно до Регламенту ЄС про злиття», – йдеться в заяві виконавчого органу ЄС, який забезпечує дотримання вимог із питань конкуренції.
  • У повідомленні йдеться, що деякі угоди, укладені між великими гравцями цифрового ринку та розробниками й постачальниками генеративного штучного інтелекту, досліджуються щодо їхнього впливу на динаміку ринку. Назви компаній не вказані.
  • Комісія у вівторок також дала зацікавленим сторонам час до 11 березня, щоб вони надали відгуки щодо конкуренції у віртуальних світах та генеративного штучного інтелекту. Регулятор також направив запити на інформацію декільком великим цифровим компаніям на ці дві теми.
  • Очільниця антимонопольного відомства ЄС Маргрете Вестагер запросила підприємства та експертів розповідати про будь-які проблеми конкуренції в цих галузях, а також закликала стежити за партнерськими відносинами в галузі ШІ, щоб гарантувати, що вони не спотворюють ринок.

Контекст

Microsoft відіграватиме роль спостерігача без права голосу в новій раді директорів компанії OpenAI. Стартап у галузі штучного інтелекту прагне зміцнити своє корпоративне управління після кадрового перевороту.

У грудні стало відомо, що Управління з питань конкуренції та ринків (CMA) Великої Британії вивчає, чи призвело партнерство між Microsoft і OpenAI, включаючи недавні кадрові зміни у розробника ChatGPT, до злиття і як це може вплинути на конкуренцію. Останнім часом в управлінні OpenAI відбулася низка змін, у деяких з яких брала участь Microsoft. У світлі цих подій CMA зараз запускає обговорення і перевірить, чи призвело партнерство до набуття контролю (коли одна сторона має суттєвий вплив, фактичний контроль чи понад 50% права голосу над іншою організацією), чи до зміни характеру контролю одного субʼєкта над іншим.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *