Рада ухвалила держбюджет-2024 у першому читанні

У четвер, 19 жовтня, Верховна Рада ухвалила проєкт державного бюджету на 2024 рік у першому читанні, повідомила голова бюджетного комітету парламенту Роксолана Підласа. «За» проголосували 285 народних депутатів.

Ключові факти

  • У бюджеті-2024 передбачені доходи у сумі 1,7 трлн грн, видатки становитимуть 3,3 трлн грн.
  • Граничний обсяг дефіциту передбачений у сумі 1,6 трлн грн.
  • За словами депутата Ярослава Железняка, далі Кабмін опрацьовує документ з урахуванням висновків і пропозицій і до 20 листопада буде остаточне голосування за проєкт бюджету.
  • Доповнено. «Суттєвих змін не було, парламент прийняв документ у варіанті запропонованим бюджетним комітетом», – розповідає секретар бюджетного комітету ВР Володимир Цабаль.
  • Серед правок бюджетного комітету – забрати 445 млн грн з видатків на виробництво серіалів та 574 млн грн, які мали піти на реконструкцію Музею Голодомору та спрямувати ці кошти на протезування військових, зазначав Железняк.
  • Також профільний комітет надав рекомендації уряду збільшити планові доходи держбюджету на 9,9 млрд грн у разі ухвалення законопроекту про оподаткування банків (№9656-д). Сьогодні Рада підтримала його у першому читанні.

Контекст

14 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у понад 1,5 трлн грн та видатками загального фонду у 3,1 трлн грн. Головний пріоритет – оборона і безпека, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, на це буде спрямовано більше половини всіх ресурсів бюджету – майже 1,7 трлн грн. 

У державному бюджеті на 2024 рік пропонують збільшити витрати на програми стимулювання економічної активності, підтримку бізнесу та створення робочих місць, зокрема, на це направлять 42 млрд грн, повідомив Шмигаль наприкінці вересня.

В Україні очікується зростання реального ВВП на рівні 5%, номінального – до 7,8 трлн грн у 2024 році. Про це йдеться в основних прогнозних макропоказниках економічного і соціального розвитку, на яких ґрунтується проєкт держбюджету-2024.

11 жовтня Підласа повідомила, що до державного бюджету 2024 року подано 1620 поправок на загальну додаткову суму 12,5 трлн грн. Для порівняння, у 2022-му депутати подали до державного бюджету-2023 1270 пропозицій на загальну суму 3,7 трлн грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *