«Придушення бізнесу». Україна хоче розблокування кордону перед переговорами з Польщею та Єврокомісією про вимоги перевізників – Качка

Україна хоче розблокування експортних маршрутів через Польщу, перш ніж провести переговори з Варшавою та Єврокомісією стосовно припинення протестів польських перевізників, повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка в ефірі національного телемарафону. За його словами, блокування кордону придушує український бізнес.

Ключові факти

  • За його словами, нинішня ситуація у майбутньому призведе до нестачі водіїв чи вантажівок. 
  • «Шкода йде обопільна, треба розуміти, від цього страждають всі виробники, і українські, і польські, і німецькі… Тут, очевидно, наше завдання – розблокувати дорогу, у першу чергу, а потім говорити про всі ті вимоги, які є у протестувальників», – сказав торговий представник України.
  • Він зазначив, що наразі є дві проблеми: вимоги протестувальників постійно змінюються, а також польський уряд дистанціюється від вирішення ситуації. «На жаль, ми бачимо меседж з боку польських посадовців, що «це більше ваша проблема і ви маєте вести розмову з переговірниками», – пояснив Качка.
  • На думку заступника міністра економіки, правильніше було б перенести вимоги протестувальників у «політично-юридичний процес», враховуючи ситуацію на кордоні – водії перебувають там у мінусову температуру та в антисанітарних умовах.
  • «Ми готові до розмов із польським урядом, Єврокомісією. Двох, втрьох, у будь-якому місці, але для цього нам потрібно розблокувати дорогу, щоб не страждали ні люди, ні вантажі, які прямують до України», – додав Качка.
  • За словами заступника міністра, найбільше від блокування кордону страждають доставки до України, а також потерпає бізнес, який побудований на постійних постачаннях до ЄС.
  • «Виробники склотар, виробники автодеталей, це ті люди, ті бізнеси, які обговорюють контракти на наступний рік і ясно, що ситуація на кордоні впливає не лише на те, що вантажівка не може проїхати, це фактично така асфіксія, таке придушення українського бізнесу», – заявив Качка.

Контекст

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин». Що означає перекриття трьох найбільших пунктів пропуску з Польщею для української економіки та чи можливо знайти компроміси з польськими мітингарями – читайте в редакційному матеріалі Forbes.

22 листопада представники польських перевізників вирішили продовжити блокаду пункту пропуску (ПП) «Ягодин – Дорогуськ» до 1 лютого 2024 року, написав один із лідерів польських перевізників Рафал Меклер.

Водночас Європейська Бізнес Асоціація (EBA) із посиланням на експрес-опитування серед 55 членських компаній проінформувала, що в середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску вартує одній компанії втрат у розмірі близько 1 млн грн. 

За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону, повідомив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін.

23 листопада блокування руху вантажівок почалось і перед пунктом пропуску «Медика», суміжному з українським ПП «Шегині».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *