Прибуток «Укрнафти» за пів року 2023-го становить 13 млрд грн, – Ростислав Шурма

За керівництва Сергія Корецького прибуток «Укрнафти» за пів року 2023-го сягнув 13 млрд грн, розповів заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю Forbes.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Держава після завершення війни обійдеться із «Укрнафтою» відповідно до законодавства, каже Шурма. Один із варіантів – компенсація власникам частини акцій із врахуванням оцінки компанії. Така оцінка була зроблена на момент вилучення компанії, додав посадовець.
  • «У нас є розуміння, як діяти відповідно до законодавства, щоб не було втрат для держави», – сказав Шурма.
  • «Укрнафта» за пів року 2023-го отримала прибуток 13 млрд грн, за даними Шурми.

Контекст

Останні 20 років «Укрнафта» перебувала під контролем групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У листопаді 2022-го держава провела велике відчуження: пʼять великих промислових підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор» примусово були переведені в державну власність. Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану.

Причина відчуження великих промислових підприємств на користь держави під час війни – ризики для національної безпеки, які створювали ці компанії. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Сергій Корецький очолив «Укрнафту» і «Укртатнафту» за кілька днів після відчуження. Він отримав компанію у не найкращому стані.

2019-й «Укрнафта» закінчила зі збитком в 4,3 млрд грн, 2020-й – з прибутком у 4,3 млрд грн, прибуток за перше півріччя 2021 року – 1,58 млрд грн. На кінець 2022-го року «Укрнафта» накопичила борг перед державою 4,5 млрд грн, за даними Корецького.

У січні 2023-го Корецький розповів Forbes, як планує відроджувати спадок Коломойського – розірвати стосунки з компаніями з неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського, придбати власні бензовози на тендерах, розвивати непаливні продажі. Кабмін у травні затвердив фінплан «Укрнафти» з 12 млрд грн чистого прибутку і 9 млрд грн інвестицій.

У серпні уряд передав в управління «Укрнафті» три арештовані компанії, які належали російській «Татнафті». Агентство з розшуку та менеджменту активів запропонувало передати мережу АЗС Glusco в управління АТ «Укрнафта».

Протягом перших чотирьох місяців 2023 року «Укрнафта» заробила близько 7 млрд грн чистого прибутку, повідомив голова компанії Сергій Корецький на Львівській антикризовій нафтогазовій конференції 26 травня. У пресслужбі повідомляли, що «Укрнафта» перерахувала 1,187 млрд грн податку на прибуток за перший квартал 2023-го, а за другий – понад 2 млрд грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *