Події в Польщі мають очевидний російський слід — Кулеба

Вдале загострення серед польських протестувальників на тему України — результат роботи спецслужб РФ. Польські партнери теж розуміють інформаційні зусилля Росії. Є бажання урядів Польщі та України знайти рішення цього конфлікту. Про це зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на Форумі «Україна. Рік 2024».

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • «Те, що відбувається в Польщі — очевидний російський слід. Мета проста — зіграти на ситуації, щоб розколоти», — відмітив Кулеба.
  • «Коли виходить людина з плакатом, на якому написано: «Путін прийди, порядок наведи», очевидно, що вплив Росії», — розширив свою думку міністр на прохання Forbes Ukraine в кулуарах форуму.
  • За його словами, вдале загострення серед польських протестувальників на тему України — результат роботи спецслужб РФ.
  • «Польські партнери теж розуміють інформаційні зусилля Росії в середовищі польських протестувальників для того, щоб накручувати їх проти України», — зазначив він.
  • «Не думаю, що все буде так радикального погано: щось спрацює, щось ні. Головне, що є бажання урядів Польщі та України знайти рішення», відповів міністр на уточнювальне питання Forbes Ukraine про можливість запровадження Україною обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему.
  • Уряд Польщі перебуває у своїй складній ситуації, ми — у своїй, зазначив міністр. «Будуть переговори з усіх питань. Якщо теоретично ми побачимо, що в уряді Польщі немає бажання знаходити реальні рішення і вони підуть на обмеження щодо України, звісно, будемо йти на жорсткі дії зі свого боку», — каже Кулеба.
  • Які ж саме це можуть бути дії, поки міністр не коментує. «Не треба розпалювати вогонь цього конфлікту», — підкреслює Кулеба.

Ключові факти

23 лютого польські урядовці не приїхали на зустріч з українськими колегами на кордоні, повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. Напередодні таку зустріч ініціював президент Володимир Зеленський. Водночас голова польського уряду Дональд Туск заявив, що Польща може посилити контроль за українською продукцією на кордоні.

Пізніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону – «План взаєморозуміння». Він складається з п’яти кроків.

Польські протестувальники продовжують обмежувати рух вантажним транспортним засобам автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська», «Медика – Шегині», «Зосін – Устилуг», «Долгобичув – Угринів» та «Корчова – Краківець». У пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускають навіть небезпечні, гуманітарні вантажі та ті, що швидко псуються.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками, щоб розблокувати кордон. 

23 лютого на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі висипали з вагонів українську агропродукцію. Зерновози з ріпаком прямували транзитом через Польщу до Німеччини.

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *