Перевірки бізнесу, статут ОГТС, доступні кредити. Які зобовʼязання перед МВФ має виконати Україна

Українській владі вдалося досягнути суттєвого прогресу у виконанні зобов’язань за програмою розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом (МВФ), проте все ще залишається «важлива робота». Голова місії МВФ в Україні Гевін Грей в інтервʼю «NV Бізнес» розповів, які питання залишаються незакритими. 

Ключові факти

  • За словами Грея, необхідно прийняти новий статут Оператора газотранспортної системи (ОГТС). 
  • Все ще чекає на розв’язання законодавчим шляхом питання податкових перевірок бізнесу, додав він.
  • Також Грей зазначив, що влада України має розробити концептуальну записку щодо програми пільгового кредитування, відомої як «5-7-9», де мало б бути викладено бачення поліпшення її моніторингу та недопущення негативних наслідків для фінансового сектору внаслідок її реалізації. 
  • Крім того, в МВФ розраховують на внесення змін до закону про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму. «Питання щодо публічно значущих персон (PEP) мусить бути вирішено», – наголосив голова місії МВФ.

Контекст

На початку липня програму розширеного фінансування (EFF) МВФ для України доповнено чотирма маяками: про Бюджетний кодекс, програму кредитування «5-7-9», Державну податкову та митну служби, Оператора ГТС. 

МВФ вніс до меморандуму нові маяки, реалізація яких покликана посилити в найближчій перспективі макроекономічну та фінансову стабільність України й додати імпульсу реформам. 

Верховна Рада 27 липня ухвалила законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Це одна з головних умов програми з МВФ на $15,6 млрд.

2 жовтня до України вперше за понад три роки прибула з візитом місія МВФ. А вже 4 жовтня керівництво фонду повідомило про відновлення роботи постійного представництва МВФ в Україні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *