П’ятеро найбагатших людей світу з 2020 року подвоїли свої статки – Oxfam

Пʼять найбагатших людей світу з 2020 року більш ніж подвоїли свої статки – з $405 млрд до $869 млрд. Водночас 5 млрд найбідніших людей через інфляцію втратили $20 млрд. Про це йдеться у щорічній доповіді обʼєднання благодійних організацій Oxfam, опублікованій 15 січня.

Ключові факти

  • Усі мільярдери світу разом узяті стали з 2020 року на $3,3 трлн багатшими, підрахували автори доповіді. Їхнє багатство зростало темпами втричі вищими за рівень інфляції. 
  • Якщо поточні тенденції збережуться, у світі з’явиться перший трильйонер протягом десятиліття, але бідність не буде подолана ще 229 років, зазначається у доповіді. Oxfam закликало запровадити додаткові податки на активи понад $5 млн на тлі проблеми соціальної нерівності. 
  • Благодійники запропонували стягувати податок у 2% з активів вартістю понад $5 млн, 3% з активів понад $50 млн і 5% з активів, що перевищують $1 млрд. 
  • За оцінками Oxfam, податок на багатство мільйонерів і мільярдерів може приносити $1,8 трлн на рік. Зібрані кошти організація пропонує інвестувати у захист клімату, освіту, охорону здоровʼя та соціальне забезпечення.

Контекст

У 2023 році сукупний власний капітал 500 найбагатших людей зріс на $1,5 трлн, повністю відновившись після втрати роком раніше $1,4 трлн, свідчить індекс мільярдерів Bloomberg. Ілон Маск, який є очільником Tesla, SpaceX та Х (раніше Twitter), виборов титул найбагатшої людини світу у французького магната Бернара Арно.

Статки найбагатших у світі людей тісно корелювали з прибутковістю акцій технологічних компаній, які цього року виросли до нових рекордів, незважаючи на побоювання про рецесію, інфляцію, відсоткові ставки та геополітичні потрясіння. 

Статки технологічних мільярдерів зросли на 48%, або на $658 млрд, чому сприяв ажіотаж навколо штучного інтелекту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *