Опендатабот показав десятку компаній за виторгом, які прибрали звʼязки з РФ

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 401 компанія позбулась російського сліду, підрахував сервіс Опендатабот. Зміни відбулися попри законодавчі обмеження, введені для захисту національних інтересів України після початку великої війни.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Станом на 23 лютого 2022 року було виявлено російський слід у 20 881 компанії, зареєстрованій в Україні.
  • За півтора року повномасштабної війни, попри наявні законодавчі заборони, 401 компанія з російським слідом здійснила зміни та видалила власників та бенефіціарів з РФ.

Десятка компаній за виторгом за результатах 2022 року, які прибрали звʼязки з РФ

  1. ТОВ «Фрі-сістем» (2,4 млрд грн)
  2. ТОВ «Андрушівський маслосирзавод» (1,5 млрд грн)
  3. ТОВ «ТС Трейд» (916,7 млн грн)
  4. ТОВ «Артлайн Інтеграція» (847,5 млн грн)
  5. ТОВ «Ханзе Агрі Україна» (785,3 млн грн)
  6. ТОВ «Віст Груп» (488,5 млн грн)
  7. ТОВ «Гербор-Холдинг» (438,7 млн грн)
  8. ТОВ «АКС-Одеса» (438,3 млн грн)
  9. ТОВ «Гайсинський молокозавод» (411,1 млн грн)
  10. ТОВ «ЧЗА» (390,9 млн грн)
  • Опендатабот зазначив, що не прибирає позначення про наявність власників з РФ/РБ у картках компаній навіть після їх зміни. Така позиція полягає в тому, що є непоодинокі випадки формальної зміни власників, а не реальної, яка заборонена законодавством, пояснюється у пресрелізі.

Контекст

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну було введено мораторій на здійснення реєстраційних дій щодо компаній власниками яких є громадяни РФ. Це обмеження було введено задля того, аби забезпечити захист національних інтересів за майбутніми позовами України у звʼязку з військовою агресією РФ.

Наразі лише окремі категорії громадян РФ мають право здійснювати змін у компаніях, в яких вони є власниками, зокрема, ті, що законно проживають на території України та ті, що мають у своїй власності частку у статутному капіталі компанії до 10%

Крім того, законодавство не визначає жодних обмежень щодо громадян РФ, які змінили громадянство на будь-яку іншу країну, яка не вважається країною-агресором відповідно до законодавства.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *