OpenAI залучить додаткове фінансування від Microsoft на створення універсального штучного інтелекту

Творець ChatGPT – американська компанія OpenAI – розраховує залучити додаткове фінансування від Microsoft на створення універсального штучного інтелекту (AGI, програма з інтелектом на рівні людського, – Ред.). Про це сказав в інтервʼю Financial Times гендиректор OpenAI Сем Альтман.

Ключові факти

  • За словами Альтмана, він розраховує «з часом залучити ще більше коштів» від Microsoft та інших інвесторів для покриття витрат на створення більш сучасних моделей штучного інтелекту.
  • На початку цього року Microsoft інвестувала в OpenAI $10 млрд. Інвестиції здійснювалися в рамках багаторічної угоди, кажуть на джерела видання.
  • «Попереду довгий шлях і багато роботи зі створення обчислювального потенціалу, перш ніж зʼявиться універсальний ШІ, – зазначив Альтман. Він наголосив, що витрати на навчання (ШІ-моделей) «просто величезні».
  • «Наш план – створити AGI, зрозуміти, як зробити його безпечним… і які будуть вигоди», – сказав голова OpenAI. 
  • Він зазначив, що займається вивченням двох питань: про створення «суперінтелекту» та формування обчислювальних потужностей для цього завдання.
  • За словами Альтмана, OpenAI працює над створенням більш автономних агентів, які можуть виконувати завдання та дії, такі як написання коду, здійснення платежів, надсилання електронних листів або подання претензій. 
  • «Ми зробимо цих агентів все більш і більш потужними… і звідси дії будуть ставати все складнішими», – сказав він. 
  • Альтман також повідомив, що компанія працює над GPT-5 – наступним поколінням своєї моделі штучного інтелекту, хоча він і не вказав терміни її запуску. За його словами, Для навчання знадобиться більше даних, які, за словами Альтмана, будуть отримані з поєднання загальнодоступних наборів даних в Інтернеті, а також приватних даних компаній.

Контекст

З 6 липня OpenAI зробила загальнодоступним GPT-4. Доступ отримали всі клієнти, які платять за ChatGPT API.

28 серпня OpenAI презентувала ChatGPT Enterprise – корпоративну версію ChatGPT з додатковими функціями та засобами захисту конфіденційності. Вона дозволяє користувачам вводити набагато довші запити і звертатися до чат-бота необмежену кількість разів, а також гарантує шифрування даних.

Наприкінці вересня OpenAI презентувала Dall-E 3 – останню версію свого інструменту перетворення тексту на зображення, який використовує надзвичайно популярний чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT для заповнення підказок. Раніше повідомлялося, що Dall-E 3 буде доступний клієнтам ChatGPT Plus та Enterprise у жовтні. Користувачі можуть ввести запит на зображення та налаштувати підказки у розмовах із ChatGPT.

Річний виторг компанії OpenAI наблизився до $1 млрд. Ця цифра значно перевищує прогнози, які OpenAI раніше надала акціонерам.

У жовтні Bloomberg повідомив, що OpenAI веде переговори щодо продажу частини акцій своїх поточних співробітників. У межах цієї угоди компанію можуть оцінити у $86 млрд.

Так творець ChatGPT може стати однією з найдорожчих приватних компаній у світі, обійшовши американський сервіс платежів Stripe і китайського онлайн-ритейлера Shein. За такої оцінки OpenAI поступатиметься лише SpaceX Ілона Маска та власнику TikTok, компанії ByteDance.

Наразі проходить обговорення угоди з потенційними інвесторами. За даними співрозмовників агентства, поки що умови остаточно не узгоджені й можуть змінитися.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *