Активи British American Tobacco в Росії перейшли в управління компанії з Абу-Дабі

Російський підрозділ British American Tobacco (BAT) перейшов компанії з Абу-Дабі. Нею володіють три колишні топменеджери BAT і дві людини, які можуть бути повʼязані з дистрибʼютором ГК СНС, пише «Коммерсантъ».

Ключові факти

  • За даними держреєстра, АТ «ВАТ-СПб» та АТ «МУМТ» перейшли BFI Holding з Абу-Дабі. Згідно з реєстром Abu Dhabi Global Market (ADGM), BFI Holding володіють Фарук Енер, Олег Барвін, Олена Заварзіна, Андрій Осаволюк та Сергій Кудінов. 
  • Енер був гендиректором BAT по Росії, Туреччині, Кавказу, Центральній Азії та Білорусі, Барвін очолював департамент із правових питань. Осаволюк і Кудінов можуть бути повʼязані з дистрибʼютором BAT у Росії ГК СНС, зазначає видання. 
  • В ITMS заявили, що власником групи виступає BFI Holding – консорціум російських інвесторів та топменеджменту компанії, «ніхто з представників якого не працює у глобальній BAT». У СНС сказали, що група в угоді участі не бере.
  • Наявність серед засновників BFI Holding осіб, які можуть бути повʼязані з СНС, ймовірно, свідчить про залучення фінансових коштів для угоди, зазначає співрозмовник видання. 
  • Він додав, що колишній менеджмент BAT контролює ITMS, що дасть можливість BAT повернутися до володіння активами під час стабілізації ситуації.

Контекст

BAT відкрив представництво в Росії у 1991 році, в 1994-му розпочав виробництво тютюнових виробів. У березні 2022-го компанія оголосила, що залишить російський ринок через вторгнення РФ в Україну.

У вересні 2023-го BAT оголосив про продаж бізнесу в Росії та Білорусі, включаючи фабрику в Санкт-Петербурзі, консорціум інвесторів під керівництвом менеджменту, склад якого не розкривався. Колишні структури BAT працюють як група ITMS.

У 2022 році BAT займав 23,6% російського тютюнового ринку, 35,6% було у JTI (марки Winston, Camel та інші), 31,1% – у Philip Morris (Marlboro, Parliament).

Виторг ТОВ «Міжнародні послуги з маркетингу тютюну» (МПМТ, займається оптовими продажами) у 2022 році склав 247,2 млрд руб. проти 225,4 млрд руб. у 2021 році, чистий прибуток – 12,1 млрд руб. проти 6,2 млрд руб. відповідно, свідчать дані «СПАРК-Інтерфакс».

ВАТ «Україна»

British American Tobacco в Україні представлена компанією «ВАТ Україна». Це – перше підприємство з іноземними інвестиціями в тютюновій галузі України, яке було засноване в 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики (Полтавська область). 

У компанії працює близько 800 осіб, із них – понад 400 у Прилуках.

В Україні портфель компанії включає такі міжнародні марки як Vogue, Dunhill, Kent, Rothmans, Lucky Strike, Capri, а також національну марку – «Прилуки». Продукція «ВАТ Україна» експортується до Азербайджану, Узбекистану, Польщі, Угорщини, Румунії, Хорватії та Королівства Саудівської Аравії. Виторг «ВАТ Україна» за підсумками 2022 року – 29,6 млрд грн.

Читати більше Згорнути

Раніше з РФ пішла компанія Imperial Brands, яка передала бізнес російським інвесторам, повʼязаним із «Мегаполісом» (найбільшим дистрибʼютором сигарет у РФ). 

Концерн Philip Morris International заявляв, що розглядає реструктуризацію бізнесу до РФ, включаючи передачу активів.

Найбільша компанія на тютюновому ринку РФ – Japan Tobacco International оголошувала про призупинення нових інвестицій та маркетингової активності в Росії.

НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни міжнародні тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International. Агентство заявляло, що компанії продовжують вести бізнес у РФ та підтримувати економіку країни-агресорки сплатою податків до її бюджету.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *