Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття і дослідження мікроРНК

Американські вчені Віктор Емброс і Гері Равкан стали лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини 2024 року. Нагороду присудили за відкриття мікроРНК та її ролі в посттранскрипційній регуляції генів. Про це йдеться у пресрелізі Нобелівського комітету 7 жовтня. 

⚡️Ексклюзивно: спікер на форумі «Енергія бізнесу» – Деніел Єрґін, віце-голова S&P Global, письменник та лауреат Пулітцерівської премії. Він автор бестселерів про енергетику та світову економіку, зокрема «The Prize» і «The New Map». Вже 9 жовтня зустрінемося. 

Долучайтеся до форуму!

Деталі

  • Емброс і Равкан цікавилися тим, як «розвиваються різні типи клітин» і відкрили мікроРНК, новий клас найдрібніших РНК молекул, що «відіграють вирішальну роль у регуляції генів».
  • «Їхнє проривне відкриття розкрило абсолютно новий принцип регуляції генів, який виявився дуже важливим для багатоклітинних організмів, зокрема людей», – зазначає Нобелівський комітет. 
  • Вчені розділять 11 млн шведських крон (близько €1 млн). Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня у Стокгольмі.

Контекст

Регуляція генів за допомогою мікроРНК, яка працює вже сотні мільйонів років, дала змогу еволюціонувати складним організмам. Завдяки генетичним дослідженням зараз відомо, що клітини і тканини не розвиваються нормально без мікроРНК.

Свого відкриття вчені дійшли, досліджуючи в лабораторії круглих червʼяків – ґрунтову нематоду завдовжки близько 1 мм. 

Вчені вивчали два мутантні штами червʼяків, які демонстрували дефекти під час активації генетичних програм у період розвитку. Науковці намагалися ідентифікувати мутовані гени та зрозуміти їхню функцію. Під час дослідів було відкрито новий принцип регуляції генів, опосередкований раніше невідомим типом РНК – мікроРНК.

Премію в галузі фізіології та медицини присуджують із 1901 року. За заповітом Альфреда Нобеля, лауреата премії в цій номінації визначає заснований 1810-го Каролінський інститут у Стокгольмі. 

У 2023 році премію в галузі фізіології та медицини здобули Каталін Каріко і Дрю Вайсман за дослідження, які лягли в основу розроблення мРНК-вакцин проти COVID-19. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *