НАЗК запроваджує автоматичне заповнення декларацій

Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) впровадить часткове автозаповнення декларацій до 12 жовтня 2024-го. Про це в інтервʼю Forbes Ukraine розповів голова агентства Віктор Павлущик.  

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Дані до декларацій будуть підтягуватися з реєстрів, до яких НАЗК має автоматизований доступ, каже Павлущик. Це не буде стосуватися всієї інформації, яку особа має відобразити у декларації, додає він. Наприклад, у реєстрах немає даних про об’єкти за кордоном, готівку, криптовалюту, антикваріат тощо. 
  • Новий підхід допоможе уникнути технічних помилок, наприклад, коли замість вартості обʼєкта ставлять його кадастровий чи реєстраційний номер, каже голова НАЗК. 
  • Наявність навіть однієї технічної помилки може сформувати високий рейтинг ризику декларації, внаслідок чого вона потрапить на повну перевірку, за результатами якої буде виявлено не правопорушення, а неуважність при заповненні декларації, пояснює він. Як наслідок працівники НАЗК зможуть швидше проводити перевірки декларацій. 

Контекст

Наприкінці 2023-го депутати ухвалили закон про повернення декларування, тепер команді НАЗК треба перевірити статки чиновників за останні три роки. За 2021-й НАЗК отримало 650 000 щорічних декларацій, а у 2022-му – 640 000.  З них повні перевірки пройшли 27 декларацій, за їхніми результатами встановлено недостовірні відомості на загальну суму 21,5 млн грн. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *